Avto
27 ogledov

Lobisti so poraženi, avti bodo čez dobro leto čistejši

Test avta Profimedias
Lobisti avtomobilske industrije so doživeli hud poraz, saj so članice EU v torek potrdile, da bo nov, veliko bolj relevanten test porabe in emisij pri avtih, stopil v veljavo že prihodnje leto.

Znano je, da je trenutni testni postopek z zvenečim imenom New European Driving Cycle - NEDC star že 45 let in je bil v vsem tem času kljub silovitemu napredku pri razvoju avtov in spoznanju glede porabe in emisij le malenkostno spreminjan. 

Že pred časom so na ravni Združenih narodov dorekli nova pravila za testiranje porabe in emisij pri lahkih motornih vozilih, vendar je močni avtomobilski lobi v Evropski uniji še tudi po izbruhu afere Dieselgate dosegel odložitev njegove uporabe. 

Evropska komisija pa je na na srečanju tehničnega komiteja za motorna vozila v Bruslju minule dni sprejela dogovor med članicami, da bo NEDC s 1.septembrom 2017 odšel v pokoj, nadomestil pa ga bo Worldwide Light vehicles Test Procedure - WLTP.

Po mnenju evropske komisije bo WLTP omogočil veliko bolj realistične meritve CO2 emisij in porabe pri avtomobilih in lahkih gospodarskih vozilih, hkrati pa bo WLTP podlaga k premiku k nizkoogljičnim tehnologijam prevoza. Jeseni prihodnje leto bo WLTP predvidoma pričel veljati za vsa na novo homologirana vozila, leto dni kasneje pa še za vse druge. Za to, da se bo na področju emisij motornih vozil pričelo meriti realnejše vrednosti, gre v veliki meri zasluga nepopustljivi komisarki za industrijo Elzbieti Bienkowski.

Potrošniške organizacije zadovoljne

Potrditev WLTP so pri evropskem združenju potrošniških organizacij BEUC pozdravili. "Sprejetje novega standarda je velika zmaga za potrošnike, ki si želimo bolj realne podatke o porabi goriva in izpustih pri osebnih avtomobilih. Novi test bo odpravil številne pomanjkljivosti sedanjega. Če nič drugega, je avtomobil med ciklom večkrat v gibanju, dosega bolj realne hitrosti, pri čemer do njih hitreje pospešuje oziroma zavira. WLTP zato  bistveno bolj odraža dejanske razmere v prometu, kjer bi z vožnjo v skladu z dosedanjim ciklom povzročali zastoje in slabo voljo," je dejal Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. 

Okorn vseeno opozarja, da je WLTP šele prvi korak pri odpravljanju anomalij med homologacijskimi testiranji, saj skušajo avtomobilski proizvajalci na različne sporne načine doseči nićjo vrednost emisij na laboratorisjkih testih, ki jih v realnem prometu ni moč ponoviti. 

"Zato si bomo še naprej prizadevali, da Evropska unija čimprej uvede tudi teste na cesti, hkrati pa izboljša nadzor tako homologacijskega testiranja kot tudi avtomobilov, ki so že registrirani," je izpostavil Okorn.

Da bo WLTP resnično vpeljan, ga morata potrditi še Evropski parlament in Evropski svet. 

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:53 17.junij 2016.

    "Do leta 2020 bo sicer RDE še vedno dovoljeval razkorak faktorja 2,1."Torej so si kupil 4 leta nategovanja zato ker ubogi Volkswagen ni delal nič na dejanski porabi, medtem ko nekatere redke izjeme so. In zdej se na račun ...prikaži več velikih podjetij preko taktike "too big to fail" (prevelik za propad) rešuje nategunska podjetja, namest da bi se dal tapridnim veliko prednost z hitro uveljavitvijo dejanske porabe. Namest da se nagradi sposobne se crklja nategunce. Bolano. Fuj!!!

  • vzev 08:38 17.junij 2016.

    Še enega kupca avtomobila nisem slišal, da bi spraševal po izpustih. To ne briga nikogar, samo politiki so tečni s tem. Mi je popolnoma vseeno kakšne izpuste ima avto. Zaradi mene ima lahko EURO 6 enake izpuste kot 30 let ...prikaži več star dizel, pa bi ga še vedno kupil. Samo, da ima oznako EURO 6, da mi potem ne morejo komplicirati pri vstopu v mesto. To, da morajo biti izpusti sploh objavljeni je tako popolna neumnost, ker teh podatkov tako nihče ne preveri. Pač so si morali politiki nekaj izmisliti, da se vidi, da nekaj delajo. Enako, kot npr. s piškoti na spletnih straneh. Ta obvestila motijo čisto vse uporabnike, toda politiki so izredno zadovoljni, da so uspeli s tem neumnim pravilom. Vidi se pa, da so nekaj počeli.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:09 16.junij 2016.

    Nč, najboljš da kar lepo začnemo vozit na štromčka... "Tekoče" baterije so pogruntali že na Japonskem - sprazniš elektrolit in natočiš z napolnjenim elektrolitom (nano karbonski pesek), obnovljivih virov energije pa itak obstaja toliko vrst, da lahko vožnjo na nafto ...prikaži več kar lepo odklenkamo. No se bodo vsaj vojne na Bližnjem vzhodu nehale. Edino Amerikanci bodo piskali, ker jim nafta ne bo več dolarja nad vodo držala. hehehehe