Avto
21 ogledov

Lokalni prehodi za pešce najbolj krvavi

Prehod za pešce Saša Despot
Do srede mesece poteka akcija za povečanje varnosti pešcev v prometu. Polovica smrtnih nesreč se zgodi znotraj naselij.

Agencija za varnost prometa začenja z zimskim delom akcije Bodi previden, ki ga bodo končali 15. februarja in je namenjena zmanjšanju števila prometnih nesreč ter povečati uporabo odsevnih teles pri pešcih.

Kot kažejo začasni podatki agencije, je lani za posledicami prometnih nesreč umrlo 14 ljudi, 116 jih je bilo huje telesno poškodovanih, 465 pa lažje. Med najbolj ogrožene sodijo predvsem otroci in starejši.

Medtem ko po mnenju odgovornih v osnovnih šolah in vrtcih ozaveščanje otrok poteka zgledno, pa so še rezerve v srednjih šolah. Večjo težavo pa predstavljajo starejši udeleženci, saj je bila kar polovica vseh smrtnih žrtev lani starejših od 65 let.

Težave so predvsem pri prečkanju lokalnih cest, je dejal v. d. direktorja Javne agencije za varnost prometa Igor Velov. Prav zato so že septembra lani okrepili sodelovanje z lokalnimi skupnostmi. Januarja se je zaključil natečaj Pešcem prijazna občina, rezultate pa bodo objavili še v tem mesecu.

Ne stopijo iz teme

Številni pešci zlasti ponoči ne skrbijo dovolj za svojo vidnost, saj se oblačijo v temna oblačila, na sebi pa nimajo nikakršnih odsevnih teles. Odsevni trak za okoli roke stane v prosti prodaji komaj kakšen evro.

Seveda pa morajo tudi vozniki vozil posebej paziti, da ponoči ne vozijo preblizu roba cestišča.

Komentarjev 1
  • Skippy 20:53 02.februar 2015.

    Kako pa naj ne vozimo preblizu, če pa so naše ceste tako ozke? En vozni pas je v povprečju ožji od 2,5 metra, avto sam pa širok 2 metra.Pa v tujini so že zdavnaj ugotovili, da za prometno ...prikaži več varnost narediš največ, če prehodov preprosto ni. Potem se vsak prepriča, če lahko varno prečka cesto.