Avto
99 ogledov

Luksuz in nadstandardna varnost že za 20 tisočakov 

Mercedes-Benz
1/19
Mercedes-Benz AG
Mercedes-Benz je praktično osvojil trg majhnih luksuznih avtomobilov in iz leta v leto v segment vnaša več premijske tehnologije, ki pomeni tudi večjo varnost za voznika in sopotnike. A cenovno, na drugi strani za več ne zahteva več. Mercedesa razreda A in B sta lahko vaša že za dobrih 20 tisočakov, trenutno pa so vozila v ekskluzivni ponudbi še bolj dostopna.

Akcijo, ki bo trajala v času avtomobilskega salona v Ljubljani, si lahko pogledate tukaj.

Pri Mercedes-Benzu so v svoj spekter kompaktnih vozil v razredih A, B, CLA, CLA Shooting Brake in prenovljenem športnem terencu GLA vnesli bogate izkušnje iz sveta Formule 1.

Zato je občutek za volanom športen. Hkrati je bil narejen velik napredek na področju udobja, saj so se oklenili rešitev iz svojih velikih potovalnih limuzin, tudi svoje križarke razreda S.Predvsem pa sta pomembna stebra znamke s srebrno zvezdo v nosu varnost in tehnika. Tako ima vsak Mercedes serijsko vgrajen sistem samodejnega prepoznavanja nevarnosti in zaviranja (COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS), ki s pomočjo radarja zaznava stanje pred vozilom in opozori voznika na nevarnost trčenja, v primeru, da se voznik ne odzove, pa zavira samodejno.

Prve neodvisne raziskave sistema, ki je bil do nedavnega še v tako imenovani razvojni fazi, so v svetu pokazale, da so avtomobili s takšnimi sistemi udeleženi v kar 38 odstotkov manj nesreč z naletom v primerjavi z vozili, ki nimajo omenjene tehnologije.

Mercedesi imajo vgrajene še številne varnostne sisteme, ki vam pomagajo preprečiti nesrečo, v primeru trka pa celo po nesreči. V osnovni paket varnostne opreme v razredih A in B poleg nepogrešljivega sistema COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS denimo spadajo še tempomat, prilagojene utripajoče zavorne luči, ki se sprožijo ob zaviranju v sili in opozarjajo ostale udeležence na pretečo nevarnost, asistent pazljivosti (ATTENTION ASSIST) analizira slog vaše vožnje, premikanje volana in odzivnost voznika. Če je voznik odsoten, oziroma utrujen, mu priporoči postanek za kavo.

 

 

 

 

 

Zavorni sistem (ADAPTIVE BRAKE) pomaga skrajšati zavorno pot s tem, ko so zavorne obloge v trenutku kritičnega položaja na cesti vnaprej pripravljene, da zagrabijo zavorne kolute. Sistem dodatno povečuje udobje, ko tudi na strmih klancih ob speljevanju za nekaj trenutkov zadrži vozilo na mestu.Ko pride do nevarnosti, za varnost poskrbita tudi sistema proti blokiranju koles med zaviranjem (ABS) in BAS, ki prepozna kritični položaj in do konca ojači zavorno silo. Opcijsko je mogoče avtomobil nadgraditi s prilagodljivim asistentom za dolge luči, asistentom za parkiranje, asistentom za ohranjanje smeri, za mrtvi kot in sistemom za zaščito potnikov. Vozilu seveda serijsko ne manjkajo sprednje in stranske zračne blazine in zračne zavese.

Če do nesreče vendarle pride, se motor samodejno izklopi in prekine dovod goriva, prižge se vpadljiva osvetlitev za zmanjševanje posledične škode in lažje iskanje poškodovanega. Vrata se samodejno odklenejo.

 

 

 

 

 

Pri reševanju potnikov po nezgodi šteje vsaka sekunda. Zaradi tega je Daimler razvil majhno, a učinkovito inovacijo, ki reševalcem na mestu nezgode omogoči hiter vpogled v podrobnosti konstrukcije vozila. Nalepki s QR-kodo se v vozilu namestita na pokrovčku za rezervoar in na nasprotni strani B-stebrička. Možno jih je naknadno naročiti, pri vseh novih vozilih pa so serijsko nameščene. V sili reševalci odčitajo QR-kodo s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom ter tako hitro in zanesljivo pridejo do ustreznega načrta za reševanje, ki njihovo delo občutno olajša.

Poglejte, kako deluje sistem COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS