Avto
654 ogledov

Magna proizvodnjo avtodelov seli v Slovenijo, v igri celo nova tovarna?

magna steyr magna steyr
Magna Steyr, ki ji zadnje čase posel teče kot po maslu, resno razmišlja o selitvi dela proizvodnje v Slovenijo. Ta hip v Gradcu iščejo 3.000 novih delavcev, saj bodo tam med drugim v kratkem pričeli s proizvodnjo novega BMW serije 5.

Tovarna Magna Steyr v Gradcu je neodtujljivo povezana s Slovenijo, saj stoji na dediščini Janeza Puha, proizvajalca avtomobilov, koles in motorjev. Že doslej je v tovarni, v kateri izdelujejo avtomobile za različne vrste proizvajalce, delo našlo veliko dnevnih migrantov iz Slovenije, sedaj pa naj bi se te vezi še okrepile. 

Po poročanju portala Automobilwoche, ki ga potrjuje tudi pisanje Slovenske tiskovne agencije (STA), Magna Steyr v prihodnje zelo resno računa na Slovenijo. Tako namerava tostran meje vzpostaviti proizvodnjo predprodukcijskih izdelkov in karoserij, s čimer bi razbremenili močno zasedene linije v matični tovarni v Gradcu. Kot je pisal Večer, so v občini Hoče-Slivnica že začeli s postopki za spremembe prostorskega načrta. V sami Magni sicer za STA niso želeli potrditi navedb, saj da so trenutno še v fazi preučevanja "več različnih možnosti za širitev proizvodnih zmogljivosti."

Iz Gradca prestižna BMW petica

Automotive News je zadnje dni večkrat poročal o uspehih Magne Steyr, ki je v lasti kanadskega koncerna Magna. Tako so najprej sporočili, da je BMW izbral Gradec za eno izmed svojih lokacij, kjer bodo izdelovali prihodnji model serije 5, ki je sploh eden najpomembnejših bavarskih modelov.

Naknadno pa je Automotive News poročal še o tem, da bo Jaguar Land Rover v Gradcu izdeloval svoj prihodnji električni avto in model land rover discovery. Vse skupaj bo proti koncu leta 2017 ali na začetku 2018 dopolnil še dvojec BMW-Toyota, ki je nevtralno Avstrijo izbral za rojstno mesto športnega dvoseda BMW Z5/toyota supra.

Išče se 3.000 delavcev

Magna Steyr bo v nove projekte vložila kar pol milijarde evrov sredstev in zaposlila 3.000 novih delavcev. Na leto naj bi iz Gradca prišlo po 200.000 vozil, pri čemer gre skoraj izključno za avte višjega cenovnega razreda. Koncern Magna je že danes največji na svetu glede proizvodnje po pogodbah in tretji največji dobavitelj avtomobilski industriji. Skupina zaposluje 152 tisoč ljudi, samo v Gradcu 6.000, lani pa so s prodajo ustvarili okoli 30 milijard evrov prihodkov.

Zelo resno razmišljajo tudi o gradnji nove tovarne. Kot je znano, si na slovenskem gospodarskem ministrstvu zelo prizadevajo k nam pripeljati novega avtomobilskega proizvajalca, po pisanju Večera naj bi ministrstvo tudi financiralo spremembe prostorskih načrtov v občini Hoče-Slivnica. Prihod Magne bi zelo vplival na znižanje brezposelnosti v Podravju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:40 20.september 2016.

    Strinjal bi se če bi veljal za vsa podjetja. Če pa velja to samo za enega je pa to nedovoljena državna pomoč pa čeprav samo posredna. Ni fer do ostalih podjetij potem. Vsi podjetniki bi mogl imet enake pogoje za ...prikaži več razvitje svojega biznisa če se že gremo enakopravno državo po ustavi pa kapitalizem ane. Dajanje nekaterim prednost nekaterim pa ne je pa socializem.

  • alojzr 14:31 20.september 2016.

    Naši državni in občinski oblastniki se že postavljajo v čakalno vrsto za provizije oziroma donacije. Včasih smo jim lepo ljudsko rekli - podkupnine.

  • matermila 12:39 20.september 2016.

    Se popolnoma strinjam s tabo,a te moram vseeno vprašat,s katerega planeta si?Če se le da, karkoli,kakorkoli zajebat,bojo to sigurno naredili.Najraje bi jim že kar naprej zaračunali dajatve,najemninne in kaj vem kaj še vse.Ko banda zavoha denar,nimajo toliko moči,da bi počakali ...prikaži več vsaj na zagon investicije,že kar naprej bi kasirali.To bi pa že lahko vedel.