Slovenija
89 ogledov

Magna se lahko umakne na Hrvaško

Magna Steyr magna steyr
Odvetnik Franci Matoz in Bojan Požar na ustavno sodišče vlagata pobudo za oceno ustavnosti zakona, ki omogoča gradnjo Magnine lakirnice pri Hočah. V Magni imajo rezervne lokacije v Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem.

Odvetnik Franci Matoz in Bojan Požar bosta na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju občine Hoče-Slivnica.

PREBERITE:

Zakon omogoča investicijo Magne Steyer, ki naj bi blizu Maribora zgradila avtomobilsko tovarno z zmogljivostjo sto do dvesto tisoč vozil na leto. V prvi fazi naj bi zgradili lahkirnico za avtomobilske karoserije, v kateri bi zaposlili okoli 400 ljudi, nato pa bi proizvodnjo in delovna mesta razširili. 

Ustavno sodišče lahko zadrži izvajanje zakona, ki je podlaga za Magnino investicijo in lahko se zgodi, da se Magna iz Slovenije umaknila na druge lokacije. 

Prvi mož Magne Steyr in Magne Europe Günther Apfalter je namreč pred nekaj dnevi za Večer dejal, da je Slovenija še vedno prva izbira, a imajo rezervne lokacije, če odprta vprašanja ne bodo razrešena v kratkem. 

Alternativne lokacije Sloveniji

"Za zdaj je Slovenija še vedno prva izbira, če bomo v kratkem času razrešili odprta vprašanja," je povedal za Večer. "Če ne, bomo morali razmišljati o drugih možnosti, čemur pa sam nisem naklonjen."

V intervjuju je sicer povedal, da so že pred izbiro Slovenije razmišljali tudi o drugih lokacijah. Glede na to, da je na Slovaškem že veliko avtomobilskih tovarn, so najprej preverjali možnosti v Avstriji, Sloveniji, na Hrvaškem in Madžarskem. Za Slovenijo so se odločili zaradi cestne in železniške logistike do bližine tovarne v Gradcu in našli ustrezno lokacijo v Hočah. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:41 20.junij 2017.

    Iščejo lokacijo v državi, kjer je poceni delovna sila in mnogo lukenj v zakonu, da se lahko gredo igrice neplačevanja delavcev. Sicer bi že zdavnaj spremenili državo, kjer želijo zgradit tovarno.

  • slavko.srekl 20:15 01.junij 2017.

    Gospod Požer je najbolj aktiven, ker se gre za njegov vikend, ki bi lahko bil ogrožen.Seveda je tudi velika podpora nekaterih Mariborskih podjetij, ki se bojijo, da bodo izgubili delavce, ki jih lahko sedaj držijo na minimalnih plačah. Maribor ...prikaži več je področje, ki ima po satistiki najve zaposlenih na minimalnih plačah in zaposlenih za določen čas. Če je v iniciativah toliko ljudi, ki so mproti delovnim mestom, zakaj potem hodijo v službo v Maribor, Slovensko Bistrico. Zakaj ne obdelujejo zemlje, če ne rabijo delovnih mest.

  • valerijakregar 23:45 30.maj 2017.

    hvala požarju in matozu !ob naših servilnih politikih kot sta židan in počivalnik postajamo odlagališče eu svinjarije.dva k***ena na kupu, ob nizu ostalih !je morda kdo ponosen nanju in njuno "delo" ???????????MARŠ !!!!!!!