Avto
33 ogledov

Mariborski študenti predstavili formulo

Formula študent
1/5
Organizator
Ekipa približno tridesetih študentov Fakultete za Strojništvo Univerze v Mariboru je po skoraj letu dni trdega dela tudi uradno predstavila svoj izdelek – formulo.

V potrditev uspešnosti projekta sta se prireditve udeležila priznana dirkača Miran Stanovnik in Marc Coma, večkratni prvak rally Dakar, ki sta končni izdelek tudi preverila v vlogi testnih voznikov.

Formula Student je plod enoletnega truda študentov, ki so dokazali, da se v Sloveniji na področju strojništva dela dobro. Poudarek projekta je na razvoju, glavna področja so: računalniške simulacije delovanja sesalnega in izpušnega sistema, testiranje in nastavljanje motorne elektronike na testni mizi, študija dinamike vožnje in zasnova mehanizmov vzmetenja, številne trdnostne analize šasije, vzmetenja in pogonskega sklopa ter razvoj elektronskih sistemov, kot je robotiziran sekvenčni menjalnik, variabilni sesalni sistem, sistem za nadzor vrtenja pogonskih koles in štartna elektronika. Določeni deli na dirkalniku, kot je motor, so kupljeni, večino posameznih komponent pa študenti konstruirajo sami izključno za potrebe dirkalnika. Tudi kupljeni deli so večinoma nekoliko predelani in previdno vmeščeni v celoto, ključno pa je izbrati pravi kompromis med lastnimi in kupljenimi deli ter na koncu konstruirati čim hitrejši dirkalnik.

Vodja projekta Dino Florjančič je ob predstavitvi povedal: "Svojo prvo vožnjo pred občinstvom je dirkalnik opravil z odliko, zato smo v ekipi s predstavitvijo zelo zadovoljni. Vse je potekalo po načrtu, kar pri prototipnih izdelkih ne gre vedno pričakovati. Vožnja Mirana in Marca je bila izjemno atraktivna. Pričakovali smo, da bosta bolj zadržana, saj sta prvič videla tako stezo kot dirkalnik. Toda dirkač je dirkač, zato je šlo na navdušenje gledalcev takoj na polno."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.