Avto
196 ogledov

Mazda RX VISION napoveduje japonsko športno dramo

Mazda RX-VISION
1/8
Mazda
Mazda je predstavila dramatični koncept naslednje generacije športnika, ki ga bo poganjal rotacijski tip motorja.

Mazda je s konceptom RX-VISION na salonu v Tokiu torej razkrila nekaj pomembnih lastnosti, ki se jih oboževalci lahko obetajo od nove športne generacije znamkinih vozil, ki jih bo krasila oznaka RX. 

RX-VISION nekateri že vidijo kot naslednika modela RX-7, ki je bil zadnji Mazdin tako športen model z rotacijskim motorjem povrhu, a za te insinuacije je še prezgodaj, opozarjajo pri znamki. Trenutno je VISION zgolj koncept. 

Ampak kakšen. Proporci dolgega motornega pokrova in kapljičaste kabine dajejo vtis zelo športnega avta in spominjajo na kakšnega mercedes-benza GT, Mazdin KODO dizajnerski jezik pa je prisoten v številnih elementih, od maske, svetil, do bokov in zadka. Koncept je krajši, širši in nižji od pred leti upokojenega RX-7, 20-palčna paltišča le še poudarjajo športni stas. 

Notranjost je mešanica modernih in retro vložkov globok volan, analogni merilniki, kratka okrogla prestavna ročica, klasična ročna zavora). 

Zelo poseben je koncept dvoseda tudi zaradi pogona, ki je seveda speljan na zadnji par koles. Pod motornim pokrovom je vgrajena naslednja generacija SKYACTIV-R wanklovega motorja, ki so ga pri Mazdi prvič vgradili v serijski avto že 1967.

O novincu so sicer Japonci še zelo skrivnostni, saj naj še ne bi bil nared za serijsko proizvodnjo. Ko bo, naj bi agregat, ki deluje po principu rotacijskega cikla, sposoben zavidanja vredne športnosti. S prostornino, ki naj bi bila 1,6-litra, naj bi na cesto spravil prek 220 kW (300 KM), so pred časom špekulirali pri Carscoopu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.