Avto
530 ogledov

Mclaren artura je novodobni hibridni stroj za hitrost

Mclaren artura
1/20
McLaren
Artura pomeni slovo od kodnih oznak za modele Mclarna. Obenem je vstopnica v naslednjo dobo hitrih avtov.

McLaren je predstavil model artura. Šlo naj bi za njihov najbolj radikalen avto po desetih letih. Toliko časa je namreč že minilo od premiere modela MP4-12C, ki so mu sledili vsi naslednji numerični modeli.

Artura poleg imena, ne številke, uvaja kar nekaj pričakovanih novosti. Tako se McLaren poslavlja od V8 motorja in uvaja konstrukcijsko precej manjši in lažji V6 motor z "le" tremi litri prostornine in kar 120-stopinjskim kotom med valji, kar znižuje težišče. Uporabili so tudi nekaj trikov iz formule 1, kot je 3D tiskanje nekaterih ključnih komponent za boljšo vzdržljivost. Bencinski motor na liter prostornine proizvaja skoraj 200 "konjev", skupaj ima za 430 kW moči.

Mclaren artura | Avtor: McLaren McLaren
Mclaren artura | Avtor: McLaren McLaren

Pomaga pa mu še elektromotor, vgrajen med glavni motor in menjalnik. Gre za zanimivo izvedbo novejšega tipa avtomobilskih elektromotorjev z aksialnim magnetnim pretokom, ne pa radialnim. Je zelo lahek in ima dodatnih 70 kW, ki se čutijo predvsem pri pospeševanju.

Skupna sistemska moč je okroglih 500 kW (680 KM) in 720 Nm navora. 

Mclaren artura | Avtor: McLaren McLaren
Mclaren artura | Avtor: McLaren McLaren

Avto 100 km/h pokrije v okroglih treh sekundah, do 200 km/h traja 8,3 sekunde, po 21,5 sekunde pa je že mimo oznake 300 km/h. Gre pa vse do 330 km/h. Kot priključni hibrid lahko avto 30 kilometrov in pri hitrosti do 120 km/h opravi tudi brezemisijsko. Vgrajena je 7,4 kWh tekočinsko hlajena baterija.

Pri McLarnu izpostavljajo predvsem lahko gradnjo svojega avta, saj so komponente sestavili tako, da praktično ne presega tipične mase navadno gnanih tekmecev, kamor prištevajo lamborghini huracana, ferrarija F8 tribut ali maseratitija MC20. A izpostavljajo tudi, da imajo izredno učinkovit avto po modernih standardih porabe.

Mclaren artura | Avtor: McLaren McLaren
Mclaren artura | Avtor: McLaren McLaren

Potem je tu še polno drugih lastnosti, od načina lahke izdelave z novo lastno tehniko pri sestavljanju karbonskih plasti do različnih programov vožnje, tuniranja podvozja, izdelave športne notranjosti, klasičnih asistenčnih sistemov, zaslonov. Še posebej so se posvetili enostavni uporabi avta že od vstopanja naprej. 

Na evropskih trgih bo artura kot vstopni mclaren, potem ko so prenehali izdelovati numerično "sport" serijo, stala okoli 200 tisočakov. 

Mclaren artura | Avtor: McLaren McLaren
Mclaren artura | Avtor: McLaren McLaren

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.