Avto
5994 ogledov

Medtem ko je spal, je začel prehitevati policijsko patruljo

Policija sirena lučke splošna
Speči moški prehiteval policijsko vozilo.

Asistenčni sistemi v sodobnih avtomobilih niso le blagoslov. To dokazuje primer, ki se je pred nekaj dnevi pripetil na Nizozemskem. Policijska patrulja je na avtocesti dohitela teslo, ki pa se je nenavadno "obnašala". Čeprav je bila avtocesta skoraj prazna, je avto vztrajal na desnem pasu v počasni vožnji za tovornjakom, poroča Automobilwoche.

Ko sta zapeljala vštric, sta policista videla razlog - voznik za volanom je spal, celotno upravljanje vozila pa prepustil tako imenovanemu avtopilotu. Kot so zapisali v uradnem poročilu, je policijski avto nato teslo prehitel in začel dajati svetlobne znake, naj sledi. Pa se avtonomna tesla s spečim voznikom za to ni zmenila, temveč je celo začela prehitevati policijsko vozilo, ko je to zapeljalo na izvoz. "Na koncu smo voznika zbudili s pomočjo sirene. Bil je pod vplivom alkohola. Njegovo vozniško dovoljenje smo zasegli," so zapisali nizozemski policisti in objavili fotografijo spečega moškega.

Tesla | Avtor: Nizozemska policija Nizozemska policija

Pri znamki Tesla sicer trdijo (to zahteva evropska regulativa), da mora kljub vklopljenemu avtopilotu voznik vsake toliko časa prijeti za volan, sicer ga začne na to opozarjati avto sam, ob neukrepanju pa v skrajnem primeru počasi ustavi.

A policija je pojasnila, da je imel voznik v spanju roke na volanu, s tem pa je očitno ustvarjal ravno prav navora, da so ga Teslovi sistemi pustili še naprej mirno počivati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 07:07 21.maj 2019.

    In zakaj potem izdelovati samovozeče avtomobile ?