Avto > Mehanik leta
144 ogledov

Kdo se bo potegoval za naziv Mehanik leta 2015?

Finalisti izbora Mehanik leta 2015 Žurnal24 main
V torek, 24. novembra, bo znanko, kdo bo Mehanik leta 2015. Takrat se bo v znanju teorije in prakse preizkusilo 10 letošnjih finalistov. Zmago brani Primož Rožnik.

Druga sezona izbora za Mehanika leta, ki ga skupaj prirejata spletna stran zurnal24.si in specializirana revija Mehanik in voznik, je tik pred finalom. Znanih je 10 finalistov, ki so morali za uvrstitev v finale zbrati vsaj 397 glasov bralcev spletne strani zurnal24.si. Letos je bilo oddanih kar 11.413 glasov.

Predstavljamo vam vseh 10 letošnjih finalistov.

Gregor Skodlar (AH Vrtač)

34-letnik v avtohiši Vrtač dela že od leta 1999. Že takoj po osnovni šoli, leta 1995, se je kot vajenec pridružil kolektivu AH Vrtač. V Avtohiši poleg vseh diagnostičnih in mehaničnih del opravlja delo mojstra delavnice. Od vseh mehaničnih del se najraje ukvarja s popravili vseh vrst menjalnikov. Mehanična dela so ga veselila že od otroških let, zato to delo opravlja še sedaj. Glede na velik razpon del in odgovornost, se mu zdi, da je poklic mehanika premalo cenjen in tudi plačan. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil velik izziv in vzpodbudo za naprej.

Janez Krajnčič (Avtoservis Janez Kranjčič)

Samostojni podjetnik je že dobrih 10 let. V avtoservisni delavnici se ukvarjajo s servisiranjem in popravili vseh vrst osebnih in kombiniranih vozil, servisom klimatskih naprav, vulkanizerstvom in diagnostiko. Že od mladosti so ga zanimali avtomobili, zato je njegovo veselje postalo tudi njegov poklic. Poklic avtomehanika opisuje kot izjemno zahteven in odgovoren, nenehno se je potrebno izobraževati in slediti novostim. Meni, da je poklic mehanika premalo cenjen , oziroma premalo vrednoten. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil dodatno potrditev, oziroma dokaz uspešnosti.

Tomaž Zver (Pomurski avtocenter)

Prihaja iz Rakičana in je zaposlen v podjetju Pomurski avtocenter v Murski Soboti, v katerem je vodja delavnice. Delovne izkušnje je začel pridobivati leta 1990, takoj po končani srednji šoli. Leta 1995 je v izobraževalnem centru Renault pridobil naziv tehnični vodja servisa (koteh). Od istega leta naprej popravlja izključno vozila znamke Renault. Mehanik je želel postati že od malih nog, saj so ga vozila in popravljanje motorjev vedno zanimala. Meni, da je poklic mehanika dobro cenjen, a poudarja, da je treba za zaupanje strank delo opravljati dobro, natančno in suvereno. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil potrditev ter vzpodbudo za nadaljnje delo.

Tilen Poredoš (AC-Profekt, prodaja in servis vozil)

Specializiran je za področje avtoserviserja, poklic pa opravlja tri leta. Že od malih nog je bil vedno navdušen nad športnimi avtomobili, prav tako ga je vedno zanimalo delovanje motorja in celotnega avtomobila. Pri izbiri poklica ni razmišljal, da bi postal kaj drugega, saj je vedel, da bo poklic avtomehanika vedno opravljal z veseljem. Pravi, da mora biti mehanik vedno stoodstotno prepričan v svoje delo in ne sme biti površen. Meni tudi, da poklic mehanika ni dovolj cenjen, saj so poleg dela, ki ga nikoli ne zmanjka, potrebna nova znanja, ki jih mora pridobivati sproti, če želi delo opravljati kakovostno. Avtomobilska industrija se spreminja zelo hitro, zato je vsakoletno nadgrajevanje znanja zelo pomembno. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil nov dosežek, na katerega bi bil zelo ponosen, prav tako pa bi s tem pridobil še več motivacije in veselja do opravljanja svojega poklica.

Marko Kramar (Volvo d.o.o.)

26-letnik prihaja z Iške Loke. Poklic mehanika opravlja dobrih pet let, specializiran pa je za servisiranje tovornih vozil Renault (mehanična dela) - od servisa, do vzdrževanja podvozja, zavor, priprave novih vozil za prodajo ... Za poklic mehanika se je odločil zato, ker je bil oče samostojni podjetnik v prevozništvu in je želel to delo nadaljevati, pa tudi sam je želel znati popraviti stvari na tovornjaku. Meni, da delo mehanika ni dovolj cenjeno in spoštovano, saj je veliko "pritiskov" na mehanika s strani voznikov in njihovih nadrejenih, vedno pa je težava tudi čas. Delo mehanika je ponavadi cenjeno bolj šele, ko je okvara hitro in kakovostno odpravljena, s tem pa je tudi izguba časa med transportom minimalna. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil potrditev, da je delo, ki ga opravlja, dovolj kakovostno, hkrati pa bi bil naslov odskočna deska za prihodnost in posledično tudi prepoznavnost.

Branko Ribič (Avto Koletnik)

36-letnik prihaja iz okolice Maribora. Njegovo poklic je avtomehanik-elektromehanik osebnih vozil. Delo opravlja že 15 let. Za mehanika sem je odločil, ker ga je to veselilo in je v tem videl prihodnost. Na poklic mehanika gleda z dobre strani, saj je novosti vseskozi veliko, kar je za mehanika dobro. Se pa strinja, da bi bil lahko poklic bolj cenjen, kot je. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil dokazilo, da se že 15 let ne trudi zastonj.

Leon Cafnik (Avto Koletnik)

Zaposlen je v podjetju Avto Koletnik d.o.o. specializiranim za prodajo in servis znamke Renault, Nissan in Subaru. Pri podjetju je kot serviser zaposlen že 15 let. Na Strojni šoli v Maribrou je opravil šolo za avtomehanika. Za zanimanje za popravilo avtomobilov je kriv oče, ki se je z avtomehanično dejavnostjo ukvarjal 40 let. Že kot otrok je svoje sposobnosti preizkušal z orodjem iz očetove delavnice na peskovniku, kasneje pa na odsluženih avtomobilih. Meni, da je delo mehanika cenjeno, pa tudi, da je treba vsak poklic ceniti in spoštovati. Za kakovostno delo mehanika je potrebno strokovno in tehnično poznavanje področja, saj nove tehnologije mehanike silijo k nenehnemu izobraževanju in nadgrajevanju znanj. To zna predstavljati izziv. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil osebno potrditev, da je v življenju izbral pravo poklicno pot.

Robi Golič (Avtohiša Malgaj)

Mehanik je že 17 let, zadnjih 14 let se ukvarja z diagnostiko. Prav toliko let popravlja vozila znamk Renault, zadnje leto tudi električne renaulte, in Dacia, zadnjih pet let pa tudi nissane. Meni, da poklic mehanika ni dovolj cenjen, a je po njegovem tudi res, da se "cena" in spoštovanje poklica mehanika, razlikujeta od mehanika do mehanika, oziroma od mehanične delavnice do mehanične delavnice. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil dodatno potrdilo, da gre njegovo delo v pravo smer.

Demis Ornik (Volvo Group Truck Center Maribor)

Servise osebnih avtomobilov je že 20 let, tretje leto pa tudi serviser na tovornih vozilih Volvo in Renault. Specializiran je tudi za osebna vozila znamke Mitsubishi, med drugim se je štiri zapredna leta strokovno izobraževal na osebnih vozil Mitsubishi v Frankfurtu. Poklic mu je všeč zaradi raznolikosti del na vozilih, ter zaradi vseh novitet in nenehnega razvoja v avtomobilizmu. Zato se je zanj tudi odločil. Meni, da poklic mehanik izgublja na svojem pomenu, saj se vedno manj šolarjev odloča za ta poklic, ki obsega veliko znanja in poznavanja različnih segmentov. Naziv Mehanik leta bi zanj pomenil priznanje za vse dosedanje delo v tem poklicu.

Primož Rožnik (Euroservis Avto Rožnik)

Star je 43 let, od tega se že 22 let profesionalno preživlja z avtomehaniko. Opravlja splošna avtomehanična popravila vključno z vulkanizerstvom. Poseben poudarek daje diagnosticiranju kompleksnejših mehanskih in elektronskih napak. Za poklic ga je že v rani mladosti naudušil oče. Poklic avtomehanika mu je všeč, ker se lahko v njem nenehno izpopolnjuje in s tem rešuje vedno nove težave na vozilih ter ohranja dinamiko življenja. Meni, da je poklic avtomehanika trenutno podcenjen tako kot tudi ostali poklici nižje stopnje. Vendar se stanje izboljšuje, saj se ljudje počasi zavedajo, da je velikokrat potrebno stvari tudi popravljati in ne samo kupovati nove. Z zahtevnostjo opravil se dviga tudi strokovnost ljudi, ki so to sposobni opravljati. Pravi, da se posledično ta krog krči in pridobiva na cenjenosti. Naslov Mehanik leta je zanj potrditev znanja in strokovnosti, tako do vozil, kot tudi do odnosa do strank. Hkrati pa je zanj zelo pomembna ubranitev lanskega naslova Mehanik leta 2014.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.