Avto > Mehanik leta
949 ogledov

Pravila pri nakupu zimskih pnevmatik

Menjava pnevmatik AMZS
Ob nakupu zimskih pnevmatik morate biti pozorni na ustrezno dimenzijo, hitrostni razred in nosilnost pnevmatike. Vsi morajo ustrezati predpisom, ki jih je podal proizvajalec vozila in so navedeni v homologacijskem kartončku (izjavi o ustreznosti). Menjavo zaupajte usposobljenim strokovnjakom.

Zimska oprema je zakonsko določena in predpisana od 15. novembra do 15. marca. Vseeno pa marsikdo pozabi, da je obvezna tudi izven tega obdobja, v kolikor se na cesti pojavijo zimske vozne razmere.

Menjava pnevmatik | Avtor: AMZS AMZS
"Vozniki se morajo zavedati prednosti in pomanjkljivosti, tako zimskih kot letnih pnevmatik, zato velja upoštevati zmogljivosti enih ali drugih, s ciljem zagotavljanja dobre oprijemljivosti pri različnih temperaturah in razmerah. Voznik, ki bo to upošteval, bo veliko storil za svojo varnost, hkrati pa tudi za vse druge udeležence,“ pravi Uroš Grilc iz AMZS, kjer redno opozarjajo voznike na pomembnost zimskih pnevmatik in vlogo, ki jo imajo pri vožnji v nizkih temperaturah. Te so se v začetku novembra že spustile pod ledišče. Prav nizke jutranje temperature so znak, da je čas, da poskrbite za ustrezno obutev vozila, pa čeprav se temperatura čez dan dvigne tudi čez 10 stopinj Celzija.

"Dan več z "obutimi“ zimskimi pnevmatikami ne bo naredil nikakršne škode, česar pa ne moremo reči, če se voznik znajde na zasneženi cesti z letnimi pnevmatikami na kolesih. V AMZS zato akcijske cene menjave pnevmatik ponudimo že v oktobru in jih obdržimo do konca novembra. Svojim članom letos po še bolj ugodnih cenah nudimo najboljše tri pnevmatike s testa,“ pravi sogovornik in pojasnjuje, da se cene menjave in uravnoteženja pnevmatik pričnejo že pri 15 evrih, istočasno pa vsem, ki bodo koristili vulkanizersko storitev do konca novembra nudijo tudi bonus v višini pet evrov, ki ga lahko izkoristijo za test in nastavitev geometrije podvozja do konca tega leta.

Menjava pnevmatik | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

So dražje res tudi boljše?

Dražje pnevmatike so v večini kakovostne, ni pa nujno, da je najdražja pnevmatika tudi najboljša. Zato pri nakupu pnevmatik velja preveriti kako so se različne zimske pnevmatike obnesle v realnih razmerah na neodvisnih testih, kot je AMZS test za potrošnike, ki je pripravljen v sodelovanju z evropskimi avtoklubi. Grilc svetuje, da ne preverite le zadnjega testa, ampak tudi tiste za leto ali dve nazaj, velja pa se o izbiri pnevmatike posvetovati tudi s specializiranimi prodajalci.

Zadnja leta je zelo razširjena ponudba pnevmatik na spletu, kjer ponujajo velikanske popuste za nakup pnevmatik. Grilc pravi, da se nikar ne pustite zavesti različnim popustom, saj so v zadnjih letih dosegli že popolnoma nesmiselne vrednosti: "Vedno preverite končno ceno pnevmatike in ali je v ceni všteta tudi montaža z uravnoteženjem (centriranjem), oziroma je montaža zaradi nakupa kaj cenejša.“

Menjava pnevmatik | Avtor: AMZS AMZS
Ob nakupu pa bodite še posebej pozorni na ustrezno dimenzijo, hitrostni razred in nosilnost pnevmatike. Vsi morajo ustrezati predpisom, ki jih je podal proizvajalec vozila in so navedeni v homologacijskem kartončku (izjavi o ustreznosti).

Pri zimskih pnevmatikah so sicer ta pravila nekoliko drugačna, pravi Grilc in dodaja: "Na avtomobilu so lahko nameščene zimske pnevmatike s hitrostnim indeksom, ki je večji ali nižji od konstrukcijsko določene hitrosti avtomobila, vendar ni nižji od Q (160 km/h).“ Pri tem je potrebna dodatna pozornost. Če je največja konstrukcijsko določena hitrost avtomobila (ki jo določi proizvajalec) vseeno večja od hitrosti, ki ustreza hitrostnemu indeksu pnevmatike, mora biti v vozilu na vidnem mestu pritrjena opozorilna nalepka z določeno največjo hitrostno zmogljivostjo zimskih pnevmatik. „V praksi takšnih primerov ni veliko, vendar pozornost ne bo odveč. Nalepke so vam na voljo v naših poslovnih enotah,“ opozarja Grilc.

Menjava pnevmatik | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Preverite starost pnevmatike

Pnevmatika s staranjem izgublja svoje dobre lastnosti in se slabša. Kdaj je bila pnevmatika proizvedena razkriva oznaka DOT na bočnici pnevmatike, ki je sestavljena iz štirih številk. Primer – številka 0715 tako pomeni, da je bila pnevmatika izdelana v 7. tednu leta 2015. "To še ne pomeni, da morate prodajalcu obrniti hrbet takoj, ko vam pokaže nove pnevmatike, ki so bile narejene že pred več kot letom dni. Vsi večji ponudniki pnevmatik skrbimo za ustrezno skladiščenje le-teh, tako pnevmatike ohranijo svoje lastnosti in so ob predaji kupcu enakovredne tistim manjše starosti. Proizvajalci pnevmatik namreč zagotavljajo, da pravilno skladiščena pnevmatika ne spreminja svojih lastnosti tudi do tri leta po izdelavi,“ pojasnjuje strokovnjak AMZS in kupcem svetuje, da pnevmatike preverijo in ugotovijo ali morda kažejo kakršnekoli znake preperevanja (sivo-rjavkasta barva, drobne razpoke, neobičajno trda guma,…).

Kaj mora voznik storiti sam?

Menjava pnevmatik | Avtor: AMZS AMZS
Le nakup kakovostnih pnevmatik je premalo. Za varno in udobno vožnjo mora poskrbeti tudi voznik sam, z rednim, mesečnim, preverjanjem tlaka v pnevmatikah z natančnim merilnikom. Prenizek ali previsok tlak lahko povzroči prekomerno in neenakomerno obrabo ter povečano porabo goriva. "Če zaznate močan padec tlaka lahko posumite na poškodbo pnevmatike ali platišča. Končno oceno naj poda strokovno usposobljen vulkanizer," poudarja Grilc. Podatki o ustreznih tlakih so običajno navedeni na voznikovih vratih, na šasiji, na notranji strani pokrova za gorivo oziroma v navodilih za uporabo vozila.

Spremljati je treba tudi tekalno površino pnevmatike, saj ta predstavlja edini stik med vozilom in cesto. Dezen je oblikovan z namenom učinkovitega odvajanja vode izpod pnevmatike. Globino lahko preverite z ustreznim merilcem ali pa s pomočjo oznak na pnevmatiki. Ne preverjajte pa le globine temveč tudi neenakomerno obrabo. "Neenakomerna obraba lahko kaže na neustrezen tlak v pnevmatiki ali na neuravnano podvozje. Za odpravo slednje napake obiščite strokovno delavnico, ki opravlja test in nastavitev geometrije podvozja, po domače optiko podvozja. Test in nastavitev geometrije podvozja opravljamo tudi v poslovnih enotah AMZS," zaključuje strokovnjak.

Komentarjev 12
  • Domn Kolenko 08:35 11.november 2015.

    kupite vse 4gume pa nebo problema...

  • mucek4 18:40 09.november 2015.

    Če ti odnese zadnji konec ga še vedno lahko popravljaš z volanom - torej s prvimi kolesi. Če ti prvi konec ne reagira --> trava. Tudi meni so samo 1x v življenju montirali boljša kolesa zadaj in s tako konfiguracijo ...prikaži več je šlo samo do prvega krožišča.Lahko pa razni ESP-ji in podobne tričrkovne kratice bolje delajo, če je boljša guma zadaj.

  • Papaja Popi 16:51 09.november 2015.

    Avto z motorjem spredaj je kot puščica, ki ima konico, težišče spredaj.Vedno gre naravnost, ker puščici stabilizatorji zadaj dajejo smer poleta.pri avtu pa si stabilizator ti, kot voznik.