Avto > Mehanik leta
75 ogledov

Napake voznikov športnih vozil

Servis vozil
1/9
Gregor Prebil
Pogoste napake lastnikov športnih vozil so neredna menjava olja in oljnega filtra, nakup neoriginalnih delov in varčevanje s pnevmatikami. Tudi pri zagonu in izklopu motorja je treba biti pazljiv.

"Vozilo je treba redno vzdrževati in nikakor ne varčevati pri varnostnih postavkah, kot so zavore in pnevmatike. Pri "višjih naporih" vozila sta obvezni takojšnja menjava olja in občasna kontrola geometrije podvozja (optika). Pri redni menjavi in uporabi originalnega visokosintetičnega olja preprečimo preveliko porabo olja in bistveno podaljšamo življenjsko dobo motorja, pri nastavitvi geometrije pa preprečimo prezgodnjo obrabo pnevmatik in preostalih sklopov volanskega mehanizma,“ pojasnjuje Herman Klinar, specializiran mehanik za Renaultova RS-vozila pri ASP iz Lesc, ki je eno od dveh specializiranih podjetij za RS-vozila v Sloveniji.

Servis vozil | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
"Pri 'ostrejših' razmerah uporabe (na primer po celodnevni vožnji po dirkališču) je potrebna takojšnja menjava olja. Trpijo tudi preostali sklopi, predvsem na podvozju. Obraba zavornih diskov, ploščic in pnevmatik je bistveno večja, kar privede do pogostejše menjave. Pri zažganih diskih in ploščicah se zahteva njihova takojšnja zamenjava, jasno skupaj z zavorno tekočino,“ dodaja strokovnjak, ki pojasnjuje, da je ob normalni vsakodnevni uporabi servisni interval clia RS povsem enak kot pri drugih cliih, po navadi se prej menjajo le zavore.

Pustite, da se motor ogreje

Okvare so lahko posledica neprimerne vožnje. "Motor se mora ob zagonu vedno segreti na delovno temperaturo. Priganjanje mrzlega motorja lahko privede do poškodbe turbine ali menjalnika, s tem pa velikih stroškov. Če je motor pregret, je treba tudi, ko vožnjo končamo, počakati minuto ali dve, da se sistemi ohladijo, temperatura stabilizira, šele potem ugasnemo motor. To velja tudi pri vožnji po avtocesti, ko se ustavimo na bencinski črpalki. Pri večkratnem ponavljanju lahko nastanejo okvare,“ pravi Klinar, ki svetuje tudi uporabo večoktanskega goriva: "Pri stooktanskem gorivu je boljše zgorevanje, kar privede do boljšega izkoristka motorja. Višji ko so oktani, boljši je izkoristek motorja.“

Servis vozil | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Nakup rabljenega športnika

Pri nakupu rabljenega športnega vozila se pravila v primerjavi z nakupom klasičnih modelov ne razlikujejo. "Paziti je treba, da ima avto zgodovino, ki se da preveriti na pooblaščenih servisih, sicer je vprašljivo, v kakšnem stanju je to vozilo. Lahko se poškoduje menjalnik, motor. S servisno knjigo lahko preverimo, kakšna olja so se uporabljala. Taka vozila imajo večinoma mlajši, ki nimajo denarja za vzdrževanje, zato se pogosto varčuje pri oljih, pnevmatikah, zavorah,“ opozarja strokovnjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.