Avto
1200 ogledov

Popravilo klime tudi 700 evrov

Klima Shutterstock
Pravilno vzdrževana in redno servisirana klimatska naprava v avtomobilu bo poskrbela za dobro počutje in preprečila nepotrebne izredne stroške, ki nastanejo, če se klimatska naprava v avtomobilu zanemari.

Da bo klimatska naprava tudi resnično opravila svojo nalogo, pri AMZS voznikom svetujejo, da je treba upoštevati priporočila za uporabo in vzdrževanje.

Največ, kar lahko sami naredite za svoje zdravje, je, da avtomobil, ki se je grel na soncu in je resnično pregret, najprej na hitro prezračite. Preden speljete, želeno temperaturo nastavite na razumno vrednost, da temperaturna razlika ne bo prevelika, intenzivnost klimatske naprave pa, če imate to možnost, nastavite na samodejno (AUTO).

Zrak naj piha stran od telesa

Klimatska naprava bo moč delovanja tako samodejno prilagajala glede na zunanjo temperaturo in temperaturo v vozilu. Upoštevajte tudi najpomembnejše pravilo, da toka ohlajenega zraka nikoli ne usmerite naravnost v telo ali glavo (tako boste namreč staknili zoprn poletni prehlad), temveč stran od telesa. Najbolj priporočljivo je zračnike usmeriti v strop avtomobila.

Če klimatska naprava nikakor ne more ohladiti avtomobila ali če pri vklopu iz zračnikov zasmrdi, je to alarmantno stanje. Vaša klimatska naprava potrebuje resen servisni poseg. Zmanjšana moč hlajenja namreč nakazuje, da plina v zaprtem sistemu ni dovolj oziroma da je nekje na napeljavi začelo puščati. Če takšnega puščanja ne sanirate pravočasno, bo to uničilo še kompresor in strošek servisa bo zrasel na krepkih 500 ali celo 700 evrov. Smrad iz zračnikov pa predstavlja resno grožnjo za obolenja vsem ljudem, ki so nagnjeni h boleznim dihal, saj se je v sistemu pri uparjalniku naredilo pravo leglo bakterij in alergij.

Servis na vsaki dve leti

Klemen Turk, tehnični inštruktor pri AMZS, svetuje: "Klimatsko napravo v vozilu je treba redno vzdrževati. Priporočljivo je, da servis klimatske naprave opravite vsaki dve leti."

Izberite delavnice, ki so opremljene s sodobnimi napravami za servisiranje klimatskih naprav v vozilih, ki omogočajo reciklažo plina, dopolnitev manjkajočega plina, menjavo oziroma dolivanje olja hladilnega sistema in ugotavljanje okvar na klimatskem sistemu (puščanje, zamašitev …).

"Po potrebi pa opravimo še dezinfekcijo sistema in zamenjamo filter prašnih delcev. Redno vzdrževanje klime je zelo pomembno za zdravje in udobje potnikov v vozilu. Klimatske naprave so namreč gojišče mikroorganizmov (bakterij), ki se ob vklopu klimatske naprave razpršijo v notranjost vozila (potniki jih zaznajo v obliki neprijetnega vonja, smradu). Redna uporaba zmanjša možnost nastanka bakterij in s tem prijetnejše počutje v avtomobilu. Priporočljivo je, da tudi v zimskem času občasno vklopite klimatsko napravo in s tem poskrbite za mazanje mehanskih delov, tesnil klime, in posledično preprečite možnost uhajanja plina," dodaja serviser AMZS, kjer vsako leto za svoje člane pripravijo posebno ceno za strokovni pregled in polnjenje klimatske naprave s plinom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.