Avto > Mehanik leta
1824 ogledov

Pet stvari, ki jih morate vedeti o motornih oljih

Motorno olje Gregor Prebil
Motorno olje je "življenjska tekočina" avtomobila. Če varčujete na motornem olju in se ne držite pravil uporabe, vam vozilo ne bo služilo tako, kot bi si želeli. Pogovarjali smo se z Ivanom Špeharjem, vodjo tehnične službe pri podjetju Haberkorn, edinemu uradnemu distributerju za maziva Shell v Sloveniji. Kaj je pet stvari o motornih oljih, ki jih morate vedeti?

Zakaj med seboj ni dobro mešati motornih olj?
Praviloma se nikoli ne mešajo olja različnih proizvajalcev. Izredno se lahko olje drugega proizvajalca uporabi za dolivanje, kadar v tem trenutku ne morete kupiti olja, ki je že v motorju. V tem primeru se priporoča čim prejšnja zamenjava olja.

Čeprav bi bilo logično, da imajo olja, ki izpolnjujejo zahteve istih motornih testov, isto učinkovitost in kakovost ter da imajo iste lastnosti tudi, ko so pomešana, ni nobenih dokazov, da je to tako. Proizvajalci maziv izvajajo le malo testov za preverjanje kompatibilnosti aditivov, kadar se pomešajo olja različnih proizvajalcev, pa še takrat jih ne izvajajo na motorjih. Vsekakor pa se ne izvajajo testi za vse možne kombinacije mešanja olj. Kar se zagotovo ve je to, da mešanje dveh različnih olj lahko privede do nastajanja usedlin na različnih delih motorja. Z mešanjem dveh olj različnih blagovnih znamk se lahko zgodi, da iz njih dobite najslabše lastnosti namesto najboljših.

Vse to se nanaša na mešanje olja v motorju. Menjava celotne količine olja v motorju z drugim ni težava. Vseeno pa morate paziti, da se olje dobro izcedi iz motorja (najbolje je menjati olje dokler je na delovni temperaturi motorja takoj po zaustavitvi motorja), in da zamenjate oljni filter. Glede na to, da imajo olja različne aditive, se lahko novo olje, še posebej od začetka, obnaša drugače kot staro. Možna je povečana poraba olja v začetnem obdobju prilagajanja.

Shell motorno olje | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

 
Ali kakovostna motorna olja omogočajo daljše servisne intervale? Je kakovost motornega olja povezana z življenjsko dobo avtomobila? Imamo za to kakšen dokaz?
Kakovostna motorna olja priznanih uveljavljenih proizvajalcev z uradnimi odobritvami proizvajalcev vozil vsekakor zagotavljajo, da bodo v predpisanih intervalih menjave zaščitili motor in zagotovili njegovo dolgo življenjsko dobo. Intervale menjave namreč predpisujejo proizvajalci vozil v sodelovanju s proizvajalci motornih olj. Tesno sodelovanje med proizvajalci maziv in proizvajalci vozil je dodaten argument za zaupanje v kakovost in vzdržljivost, saj so določena olja razvita na osnovi dolgoročnih partnerstev in temeljijo na številnih testih v realnih razmerah na cesti.
 
Naj navedem primer. Z uporabo Shell Helix Ultra motornega olja s PurePlus tehnologijo so pri Shellu opravili na  milijone kilometrov testnih voženj, s čimer so preverili vrhunsko zmogljivost izdelka. Opravili so teste z več kot 1.000 vozniki po vsem svetu v različnih pogojih in dokazali, da lahko vozniki občutijo razliko v boljšem delovanju motorja, ki ga zagotavlja to motorno olje. V praktičnem avtocestnem preizkusu z Mercedes-benzom C200 CGI so po 100.000 prevoženih kilometrih ugotovili, da je motor ohranil prvotne lastnosti, kar pomeni, da je poraba goriva ostala enaka, kot na dan, ko je vozilo zapustilo tovarno. Ta zaščita presega industrijske standarde in tako ključne dele motorja ohranja čistejše na dolgi rok.

BMW i3 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 
Kako se izbira motornega olja v praksi odraža pri delovanju motorja? Torej glasnosti motorja, dinamičnih lastnosti, porabi goriva ... ?
Pri izbiri motornega olja moramo upoštevati specifikacije motornih olj, ki jih predpiše proizvajalec vozila. Poleg tega je včasih dobro biti pozoren tudi na viskoznost olja. Pri novejših vozilih se sedaj večinoma že uporabljajo nizko viskozna olja 0W-30, 0W-20, 5W-30…, ki tudi zagotavljajo nižjo porabo goriva in manjše emisije škodljivih snovi. Kakovostno nizko viskozno olje pa ni nujno ustrezno tudi za starejša vozila z veliko prevoženimi kilometri, saj lahko povzroči večjo porabo in prenizek pritisk olja v motorju. Za ta vozila je bolj primerno kakovostno višje viskozno olje (recimo 10W-40), ki ustreza predpisani specifikacija proizvajalca vozil.
 
Motorna olja, ki imajo sposobnost ohranjanja čistosti delov motorja na dolgi rok tudi omogočajo večjo odzivnost motorja, večjo učinkovitost, manj termalnih obremenitev, manjšo obrabo motorja in manjšo porabo goriva. Shell Helix Ultra motorna olja z aktivno tehnologijo čiščenja in PurePlus tehnologijo tvorijo kombinacijo za zagotavljanje dolgoročne zanesljivosti motorja. Shell je ponekod v svetu že začel ponujati doživljenjsko garancijo za motorje, ki uporabljajo Shell Helix motorna olja v predpisanih intervalih. V Avstraliji recimo velja garancija za vozila do 15 let oziroma 350.000 km.
 
Ali se za bencinske in dizelske motorje uporablja enaka motorna olja?
Dandanes je za osebna vozila že možno uporabljati isto olje tako za bencinske kot za dizelske motorje zaradi novih paketov aditivov, ki ustrezajo tako bencinskim kot dizelskim motorjem; vendar je potrebno pri tem biti pazljiv in dobro preveriti specifikacije olj, ki jih proizvajalec priporoča za posamezen tip motorja. Sodobni motorji zahtevajo, čedalje bolj specifične zahteve glede motornih olj, zato je za ohranjanje življenjske dobe motorja in njegovih zmogljivosti ter ekoloških zahtev potrebno upoštevati zahteve proizvajalca glede specifikacij olja primernih za uporabo.
 
Kakšna motorna olja se uporablja za alternativna vozila? Torej vozila na plin, hibride, oziroma električna vozila?
Za vozila na plin se uporablja običajno enaka motorna olja kot za bencinske modele. Shellova motorna olja so odobrena tudi za uporabo v vozilih s plinskim pogonom. Pri izbiri olja je potrebno vedno upoštevati navodila proizvajalca vozila.

Hibridna vozila večinoma poleg elektromotorja uporabljajo še bencinski motor, ki pa zahteva enako motorno olje kot običajno vozilo z bencinskim motorjem. Novejša hibridna vozila že uporabljajo nizko viskozna olja (0W-20), predvsem za doseganje čim manjšega trenja in manjše porabe goriva ter emisij.

Čista električna vozila nimajo motorja z notranjim izgorevanjem in zato ne potrebujejo motornega olja. V njih je potrebno menjati le zavorno olje, olje klimatske naprave in v nekaterih še diferencialno olje.