Avto > Mehanik leta
107 ogledov

Vitalne točke, ki naj jih pregleda mehanik

Zamenjava filtra za zračenje, pregled in polnjenje klimatske naprave s plinom va Žurnal24 main
Še pred zimo. Preden se odpravite k mehaniku, lahko pred zimo že sami v avtomobilu dolivate zimsko tekočino za stekla ter preverite metlice brisalcev in obrabljenost pnevmatik.

Ne glede na to, ali imate znanje rednega vzdrževanja avtomobila v malem prstu ali pa vam že najmanjše tehnično opravilo pod pokrovom motorja predstavlja težavo, se vedno obrnite na mehanika. To še posebno velja pred zimskim delom leta, ko je tehnični pregled avtomobila skorajda nujen.

Da vas zimski meseci ne bodo ujeli popolnoma nepripravljene, pa lahko pred pregledom pri mehaniku marsikaj storite sami. Letni tekočini za stekla lahko na primer, še preden se temperature spustijo pod ničlo, dolivate zimsko, preverite pa lahko tudi metlice brisalcev in obrabljenost pnevmatik. Vseskozi se je namreč treba zavedati, da sta dobro stanje in primerna zimska oprema avtomobila pomembna za varnost vseh udeležencev v prometu.

Naj ga pregleda strokovnjak

Kljub svojim zmožnostim ohranitve avtomobila v najboljši formi in pripravljenosti na spolzke ceste pa ga pred zimo v pregled dajte tudi strokovnjakom. Ti bodo namreč pregledali hladilne tekočine, akumulator in ogrevalni sistem, ne branite pa se niti preventivnega pregleda podvozja in zavornega sistema, saj mehaniki prav na teh sistemih pozimi najpogosteje odkrijejo napake.

Preventiva za mirno zimo

Priprava motornega vozila na zimo naj zajema tudi pregled drugih naprav in opreme vozila. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči je tu vrsta drugih naprav, ki jih mora uporabnik vozila občasno, pred zimo pa pravočasno in skrbno preveriti:

akumulator: pregledati, očistiti in namazati je treba kabelske priključke ter preveriti stanje elektrolita v celicah;

hladilni sistem: preveriti je treba gostoto in raven hladilne tekočine;

sistem za dovod zraka v vozilo: priporočljivo je preveriti, ali so v sistemu tujki (smeti ali posušeno listje);

olje v motorju: gladina olja mora vedno segati med obe oznaki (max, min) na merilni palici;

sistem za močenje vetrobranskega stekla: preveriti je treba količino vode v posodi in ji dodati dovolj sredstva proti zamrzovanju;

metlice brisalcev: preveriti je treba njihovo izrabljenost in jih po potrebi zamenjati;

klinasti jermen: preveriti je treba stanje in napetost jermena, ki zagotavlja vrtenje alternatorja, črpalke hladilne tekočine in drugih naprav;

sistem za dovod goriva: pri vozilih z dizelskim motorjem je priporočljivo pregledati in po potrebi očistiti filter za gorivo;

tesnila vrat: če jih bomo občasno namazali z glicerinom, v mrzlih dneh kljub mokroti vrata ne bodo primrznila;

ključavnice na vratih in pokrovu prtljažnika: občasen vbrizg WD 40 ali podobnega penetrirajočega antikorozivnega sredstva bo preprečil pomrznjenje ključavnice.

Komentarjev 2
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 12:36 12.november 2014.

    sistem za dovod zraka v vozilo: priporočljivo je preveriti, ali so v sistemu tujki TO DELAJ ŠE POSEBEJ, ČE IMAŠ CITROENA, KER SICER BOŠ OB VSAKEM DEŽJU V AVTU IMEL POPLAVO. Tega ti ob nakupu vozila ne povejo, ...prikaži več šele, ko prvič poplavi.

  • 4krogci 09:20 12.november 2014.

    a ste normalni??akumulator: pregledati, očistiti in namazati je treba kabelske priključke ter preveriti stanje elektrolita v celicah;AKUMULATORJI SO PONOVEM "SUHI" IN SE JIH VEČ NE DOLIVA! čE JE VSE PRAVILNO V PRVO SESTAVLJENO NI POTREBE PO ČIŠČENJU,RAZDIRANJU,...<br ...prikaži več />hladilni sistem: preveriti je treba gostoto in raven hladilne tekočine;TO SE POČNE CELO LETO!sistem za dovod zraka v vozilo: priporočljivo je preveriti, ali so v sistemu tujki (smeti ali posušeno listje);ČE MAŠ MALO LOGIKE POČNES TO SE BOLJ POGOSTO POLETI, SAJ TAKRAT AVTO POTREBUJE VEČ ZRAKU!olje v motorju: gladina olja mora vedno segati med obe oznaki (max, min) na merilni palici;TO SE POČNE STALNO!sistem za močenje vetrobranskega stekla: preveriti je treba količino vode v posodi in ji dodati dovolj sredstva proti zamrzovanju;ČE SE VOZIS POL STALNO DOLIVAŠ!metlice brisalcev: preveriti je treba njihovo izrabljenost in jih po p