Avto
3729 ogledov

Mercedes AMG A45 prebil magično mejo za štirivaljnike

Mercedes A45 AMG
1/16
Mercedes-AMG
A45 S je novi najmočnejši serijski štirivaljni avto na svetu. Tekmecem je letvico postavil zelo visoko! Hkrati so predstavili tudi njegovo limuzinsko različico CLA 45.

Mercedes-Benz je na festivalu hitrosti v brtianskem Goodwoodu premierno predstavil svoj novi A45, kralja vseh hitrih kombilimuzin. Da je ta naziv med takšnimi avti, kot so focus RS, RS3, golf R, megane RS, civic type-R in ostali, upravičen, je novi A45 S 4Matic+ poskrbel s kar nekaj tehničnimi in meroslovnimi vrhunci. 

Povsem na novo zasnovan dvolitrski štirivaljni turbo bencinski motor v močnejši različici avta zmore kar 310 kilovatov (421 KM!) moči, kar je bistveni poskok naprej od prejšnje generacije z 280 kilovati (381 KM). S tem je A45 postal prvi štirivaljnik, ki je prebil magično mejo "400". Obenem pa ima kar 500 Nm navora.

Tudi običajna različica brez črke S v imenu ima več moči od predhodnika, natančneje 285 kW (387 KM). Navora pri tej različici je prav tako zajetnih 480 Nm. Seveda vsak motor v celoti sestavi po en mojster v AMG delavnicah v nemškem Affalterbachu.

Mercedes A45 AMG | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG
Mercedes A45 AMG | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

V ozadju je ogromno tehničnega znanja, sposojenega iz še močnejših AMG modelov in iz sveta motoršporta. Med drugim so spremenili dizajn motorja v primerjavi s prejšnjim A45 ali zdajšnjim A35.

Motor je zasukan za 180 stopinj, tako da sta močno izpopolnjeni turbinski polnilnik (maksimalni pritisk 2,1 bara) in izpušni sistem v ozadju, vstopišče zraka v motor pa spredaj. Na ta način so omogočili kar najnižjo mogočo umestitev in skrajšali poti vsisnega zraka in izpušnih plinov na minimum.

Potem je tu še veliko drugih posebnosti pri izdelavi ohišja, motorne gredi, valjev, delovanja ventilov, hlajenja ...

Mercedes A45 AMG | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

In številke o zmogljivostih? A45 S pospeši do prve stotice v komaj 3,9 sekunde do 100 km/h, kar je na ravni superšportnikov z vsaj dvema valjema več. Osnovni A45 mu diha za ovratnik s pospeškom 4,0 sekunde. Da bi bila razlika na nemškem autobahnu med njima razvidna, so močnejšemu blokado namesto na 250 km/h postavili pri 270 km/h, čeprav lahko ob izbiri dodatnega "driver" paketa tudi vstopni A 45 drvi pri 270 km/h. Limuzinski CLA 45 ima seveda iste performanse, le da je v obeh različicah za desetinko počasnejši od kombilimuzin pri pospeševanju.

Robert Lešnik Klepet z gurujem Avto Robert Lešnik ekskluzivno za Žurnal o tem, kako se počuti pri Mercedesu

Obe različici pogona uporabljata športni SPEEDSHIFT DCT 8G menjalnik z dvojno sklopko, ki je sposoben zelo hitro prestavljati med osmimi prestavami. Da se vsa moč prenaša na štiri kolesa brez zdrsavanja, pa skrbi posebni nadzor prerazporejanja navora z novim zadnjim, elektronsko nadzorovanim diferencialom. Med drugim ta pristop omogoča tudi t. i. drift mode za nadzorovano drsenje skozi ovinke navkljub štirikolesnemu pogonu.

Mercedes A45 AMG | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG
Mercedes A45 AMG | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

Spredaj avto uporablja McPherson tip vzmetenja, zadaj je štirivodilno. Seveda takšen avto potrebuje zelo zmogljive zavore, v tem primeru so uporabili štiribatne čeljusti in velike prisilno hlajene diske. Pri dodatnem paketu DYNAMIC PLUS pa pride poleg nadgradnja na še večje diske in šestbatne čeljusti. Spoznali jih boste po rdečih čeljustih.

AMG izpušni sistem poleg učinkovitosti poudarja tudi značilen zvok.  

Mercedes-Benz ESF 2019 varnostne tehnologije Varnost l. 2025 Avto Varnost avtov leta 2025 - mercedes vpogled ponuja že danes

Da A45 in CLA 45 zlahka razločimo od ostalih avtov, tudi tistih iz razreda A, seveda poskrbijo številni značilni oblikovni detajli - agresivna maska s pokončnimi letvami, 19-palčna kolesa s petkrakimi platišči, dvojna izpušna cev, opcijski "nočni" paket ali "krom" paket, aerodinamični paket s še večjimi difuzorji in spojlerji ... 

Mercedes A45 AMG | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

Mercedes A45 AMG | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

Znotraj potnike časa dirkaško vzdušje, ki ga poleg merilnikov pričara še kombinacija usnja in mikrofibre, ter razni detajli, kot je rdeča obroba zračnih šob ali rdeči varnostni pasovi. Pri S različici so dodani še detajli v športni rumeni barvi. MBUX sistem je nadgrajen z raznimi športnimi podatki, med drugim tudi dirkalno telemetrijo, že vnaprej pripravljeno za nekatera najbolj znana evropska dirkališča.

Mercedes-Benz GLB Avto To je povsem novi mercedes GLB

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • misko14 21:55 05.julij 2019.

    Saj so navedli pospešek! Sicer pa 1555 kg!

  • NeAnonimni 14:19 05.julij 2019.

    Na netu sem najdu 10 člankov in niti v enem ni omenjena teža vozila. Kaj ti pomaga, če imaš 400 konjev pa 2,5 tone.