Avto
5848 ogledov

Še preden so ga razkrili v Los Angelesu, smo se vanj usedli v Ljubljani

Mercedes Benz GLE
1/12
Saša Despot
Mercedes je v slovenske prodajne salone zapeljal svoj prestižni šporni terenec GLE. Znane so cene zanj.

Američani bodo lahko novo generacijo športnega terenca, za katerega obliko je poskrbela ekipa zunanjih oblikovalcev pod vodstvom Slovenca Roberta Lešnika, spoznali na avtomobilskem salonu v Los Angelesu. Evropejci smo ga spoznali že na avtomobilskem salonu v Parizu jeseni letos, pri uvozniku za znamko vozil Mercedes-Benz pa so ga prvim potencialnim strankam v Sloveniji pokazali že prejšnji konec tedna, tri mesece preden uradno zapelje na svetovne ceste. Načrt za leto 2019 je v Sloveniji prodati 60 prestižnih športnih terencev GLE nove generacije, ki ne prinaša le novih zunanjih potez, pač pa veliko nove napredne tehnologije, med katero velja izpostaviti povsem nov terenski (off-road) program.

Mercedes Benz GLE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mercedes razred A Avto Mercedes v Slovenijo pripeljal avto, ki ve, koga boste klicali

Aktualni model so predstavili leta 2015 na avtomobilskem salonu v New Yorku, v resnici pa je šlo za prenovljeni ML. četrta generacija športnega terenca je daljša v dolžino od aktualnega modela in prvič omogoča prevoz do sedmih oseb. V dolžino meri 4,93 metra, medosje pa so podaljšali na skoraj na tri metre (2,99 metra). Na ta način so zagotovili skoraj sedem centimetrov več prostora v dolžino za noge potnikov na zadnjih sedežih.

Mercedes Benz GLE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Povečali so tudi prtljažnik, ki meri od 630 do 825 litrov, s podrtimi sedeži v drugi vrsti pa 2.055 litrov. Druga sedežna vrsta je povsem električno prilagodljiva. Klop je s pritiskom na stikalo vzdolžno pomična za 10 centimetrov, naklon hrbtišča je možno prilagajati za 18 stopinj. Dostop do dveh sedežev (opcija) v tretji vrsti je zahvaljujoč električnemu pomiku sedežev v drugi vrsti enostaven, pri Mercedesu pa pravijo, da lahko v tretji vrsti zadaj varno in udobno sedijo osebe do 180 centimetrov višine.

Promo Zanimivo Novi Mercedes razreda A: ker ti lahko zaupam misel …

Pomemben podatek je, da so koeficient zračnega upora zmanjšali iz 0,33 na 0,29. To ima vpliv tako na izpuste emisij kot porabo goriva. Na izbiro sta dve liniji opreme, poleg serijske še AMG line z do 22-palčnimi platišči. 

Mercedes Benz GLE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kabina je zdaj povsem digitalna in znana iz najnovejših avtomobilov z zvezdo v nosu. Ima dva serijska digitalna zaslona, 12,3-palcev, kot tudi najnovejši multimedijski sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience), ki se uči od voznika in si zapomni njegove ukaze. Nemci so sistem nadgradili še na upravljanje z gestami. Posebna kamera nameščena v stropu vozila prepoznava geste voznika in sopotnika spredaj. Če na primer voznik z roko ponoči seže proti sopotnikovemu sedežu, da bi nekaj vzel iz predala, kamera to zazna in osvetli prostor, da lažje najde predmet, ki ga išče. Medtem, ko lahko sopotnik ali voznik z gesto proti armaturni plošči izbere masažo sedežev spredaj.

Mercedes-Benz razred A Mercedes presenetil Avto Mercedes presenetil in vrgel rokavico najcenejši tesli

Voznik po novem informacije o vožnji pridobiva na dvakrat večjem projekcijskem zaslonu, ki podatke projiciran na vetrobransko steklo. Na večfunkcijskem volanu lahko najdemo kar 18 stikal, tudi drsna na dotik, novi GLE pa je opremljen z najmodernejšimi asistenčnimi sistemi za pomoč vozniki, tako za varnost kot udobje, ki jih pri znamki premorejo, od pametnega prilagodljivega tempomata z asistentom za vožnjo v koloni, ki zmore celo brati prometne informacije v živo, zato preko navigacijskega sistema ve, kje se začne kolona vozil in temu prilagodi hitrost, ko pa se pripelje do kolone pa se vozilo samodejno ustavi in nato, ko se promet sprosti tudi spelje z mesta.

Mercedes Benz GLE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mercedes EQC Avto Mercedesova novost: Nič več ne bo tako, kot je bilo

Novo je sistem za upravljanje s prikolico, ki omogoča samodejno manevriranje z maso do 3,5 tone. Novo je aktivno podvozje z zračnim vzmetenjem, ki omogoča delovanje novih tehnologij, kot je sistem »Curve«, s pomočjo katerega se lahko vozilo aktivno nagne v ovinek. Tako se prečna obremenitev zmanjša na minimum, kar povečuje udobje in dinamiko. V voznem programu »Komfort« tehnologija s pomočjo stereokamere snema vozišče pred vozilom. Vzmetne noge se nato nastavijo tako, da se znatno zmanjša premikanje karoserije, ko zapeljete čez neravnino.

Mercedes Benz GLE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Mercedes Benz C Avto Mercedesov vlečni konj v novi podobi prispel v Slovenijo

Velika novost je program off-road. Vozilo lahko s pomočjo pritiska na stikalo dvignemo za dodatnih 16 centimetrov od tal. Nova funkcija (pre climbing assist), ki omogoča, da ko se znajdemo s kolesi v blatu ali pesku, s pomočjo dviganja ali spuščanja vzmetenja in spreminjanja trenja na podlago, tudi v pnevmatikah se spremeni tlak, rešiti iz zagate.

Mercedes-Benz Star Experience Roadshow G 63 AMG Avto G kot grom, G kot Mercedes

Štirikolesni pogon 4Matic je del serijske opreme. Pri štirivaljnih motorjih se oprijem razporeja v razmerju 50:50 na posamezno os, pri šestvaljnih in osemvaljnih motorjih pa se navor popolnoma prilagodi na vsako kolo posebej.

Mercedes Benz GLE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Od začetka sta na voljo dve pogonski izvedbi, štirivaljna dizelska izvedba GLE 300 d 4MATIC (180 kW) s ceno 67.770 evrov in šestvaljna bencinska izvedba GLE 450 4MATIC (270 kW) s ceno 86.610 evrov. V sredini decembra bosta na voljo še dve izvedbi, šestvaljni dizelski izvedbi GLE 350 d 4MATIC (200 kW) in GLE 400 d 4MATIC (243 kW). V sredini in koncu leta 2019 pa sledita še dizelski priključni hibrid in prva izvedba Mercedes-AMG.

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.