Avto
23 ogledov

Mercedes se prodaja bolje od BMW in Audija

Prodaja avtomobilov Shutterstock
Ne le v Sloveniji, v celotni EU gre trgovcem z novimi avtomobili za nohte. Trend padanja traja že leto in pol, marca pa so na letni ravni prodali kar desetino manj avtomobilov.

Kot so danes pojasnili na Združenju evropskih avtomobilskih proizvajalcev (ACEA), so slabšo prodajo avtomobilov marca zabeležili na praktično vseh večjih trgih, skupno pa so trgi upadli za 10,2 odstotka. V Nemčiji se je denimo v letni primerjavi zmanjšala za 17,1 odstotka.

Od velikih v plusu le v Veliki Britaniji

Enega od najobsežnejših padcev sta zabeležili tudi močni evropski gospodarstvi - na Finskem so marca letos glede na marec lani prodali 58,6 odstotka manj vozil, na Nizozemskem pa 31,4 odstotka manj vozil.

Slabe rezultate so zabeležili tudi v ranljivih evrskih državah. Na Cipru se je prodaja avtomobilov skrčila za 58,9 odstotka, v Italiji pa je število na novo registriranih vozil upadlo za 4,9 odstotka.

Ena od redkih držav, ki ni sledila negativnemu trendu, je Velika Britanija. Na Otoku so namreč prodajo vozil v tretjem letošnjem mesecu na letni ravni okrepili za 5,9 odstotka.

Podatki združenja za prvo četrtletje medtem kažejo, da se je število novih registriranih vozil v EU glede na isto obdobje lani znižalo za 9,8 odstotka na tri milijone.

VW močno navzdol, MB najboljši med premium trojko

Med proizvajalci avtomobilov je nemški Volkswagen marca zabeležil 14,6-odstotni padec prodaje vozil znamke Volkswagen, prodaja francoskega PSA Peugeot Citroën se je skrčila za 16 odstotkov, italijanski Fiat pa je na drugi strani zaznal osemodstotno rast.

Glede na poročilo ACEA je kriza avtomobilskega trga prizadela tudi proizvajalce luksuznih avtomobilov. Število na novo registriranih vozil nemškega BMW se je marca znižalo za 4,7 odstotka, nemškega Audija pa za 8,8 odstotka. Nemški Mercedes-Benz pa je tretji letošnji mesec sklenil z 0,6-odstotno rastjo prodaje.

Komentarjev 1
  • korisnik_13536 11:09 10.november 2013.

    Ja Mercedes je še vedno Mercedes.Še se spomnim,ko sem iz A4 presedlal na novega E-a,je to bila taka razlika,da ne morem opisat.In sedaj bi naj naenkrat bil Audi boljši.Pa to jenemogoče.Naj tisti,ki vozijo Audije samo enkrat probajo ...prikaži več MB , pa bodo čutili razliko.Je pa seveda važno, če bodo sami sebi priznali,da je res tako.