Avto
184 ogledov

Milanovićev as iz rokava: Avto giganti na Hrvaško?

PSA tovarna v Trnavi Gregor Prebil
Se veliki avtomobilski in IT investitorji res spogledujejo s Hrvaško, kot potencialno državo za milijonska vlaganja in odpiranje novih delovnih mest, ali gre le za del predvolilne kampanje na Hrvaškem.

Pred volitvami želi aktualna vlada na Hrvaško pripeljati nekaj velikih investitorjev iz sveta IT tehnologije in avtomobilizma, piše hrvaški časnik Jutarnji List. Katere, neimenovani vir iz hrvaške vlade ne želi izdati, naj bi pa zato več ministrov v zadnjih tednih opravilo številne pogovore s potencialnimi vlagatelji. Za zdaj se ve le, da gre za IT in avtomobilsko industrijo.

Želijo po poti Slovaške

"Med nekaj velikimi avtomobilskimi proizvajalci obstaja resno zanimanje, da bi investirali veliak denarna sredstva na Hrvaškem," pišejo Hrvati, kjer si želijo, da bi po vzoru na Slovaško proizvajali končne produkte - avtomobile. Na Hrvaškem, razen malih butičnih hrvaških proizvajalcev eksotičnih vozil, ni nobenega uveljavljenega proizvajalca vozil, zato pa na Hrvaškem proizvajajo različne avtomobilske dele, ki jih vgrajujejo v serijska vozila.

"Mislim, da bomo že v bližnji prihodnosti proizvajali avtomobile. Le nekaj let po vstopu v EU je Slovaška postala eden največjih proizvajalcev avtomobilov v Evropi, čeprav prej ni imela takšne industrije. Verjamem, da bomo tudi na Hrvaškem v prihodnosti izdelovali avtomobile," je dejal vir, pa čeprav se Hrvatje zavedajo, da imajo v državah, kot so Madžarska, Poljska, Slovaška in Češka, velike konkurente, saj omenjene države z enormnimi državnimi subvencijami vabijo avtomobiliste v svoje države.

Komentarjev 1
  • antitrust 15:57 27.oktober 2015.

    Za naše bizgece je to preveč.