Avto
5077 ogledov

Ministri potegnili ročno! Euro 7 bodo očitno omilili ...

Emisije, izpuh euro 7 Profimedia
Okoljski standard Euro 7, ki naj po prvotnem predlogu močno zaostril dovoljene izpuste pri vozilih in predvsem manjše konkretno podražil, bodo članice EU vendarle omilile.

Danes po ministrskih pogajanjih v Evropskem svetu naj bi bilo bolj jasno, kaj prinaša nov kompromis, o katerem so se članice EU načeloma poenotile v petek.

Kot je poročala agencija Reuters, so v petek članice 27-erice dosegle načelni dogovor glede kompromisnega predloga, ki ga je pripravilo špansko predsedstvo. Diplomatski viri so za agencijo pojasnili, da je kompromis precej omilil pravila glede emisij vozil, kot so bile sprva predvidene s strani Evropske komisije.

Komisija je svoj predlog predstavila lani novembra, v njem pa je uvedla nove standarde glede izpusta delcev iz zavor in pnevmatik ter dodatno omejila dovoljene izpuste pri termičnih motorjih, zlasti dizlih. Prav tako novi standard uvaja standarde glede življenjske dobe akumulatorjev za e-avte in zahteve glede minimalne življenjske dobe vozil.

V avtoindustriji so ostro nasprotovali predlaganim spremembam, saj da so glede na razvoj prehitre in da praktično onemogočajo nadaljnjo prodajo dizelskih motorjev. Euro 7 naj bi konkretno podražil vozila, predvsem manjša, zato ta ne bodo več dostopna kupcem, so še opozarjali lobiji v avtoindustriji. 

Izpusti, emisije, izpuh, izpušna cev, poraba, gorivo, promet | Avtor: Profimedia Profimedia

Več časa oziroma z manj ovirami do 2035

V novem kompromisu, predstavljenem v petek, je bila glavna sprememba dodatno podaljšanje datuma izvajanja, in sicer s 24 na 30 mesecev po začetku veljavnosti uredbe za avtomobile. Končne podrobnosti kompromisa bodo morali odobriti na sestanku ministrov EU, nato pa bodo končna stališča pripravljena za razpravo v parlamentu in komisiji.

Skupina osmih držav članic, predvsem tistih z močno avtoindustrijo, se je zavzemala za blažje predpise. Pri tem so opozarjale, da bodo nove omejitve onesnaževal, kot so dušikovi oksidi v motorjih z notranjim izgorevanjem, zahtevale velike naložbe, namesto da bi bile te namenjene razvoju električnih vozil. 

Prodaja novih avtomobilov, ki izpuščajo CO2, naj bi bila v EU prepovedana leta 2035. Kot trenutno kaže, bodo glede termičnih motorjev dovoljene določene izjeme, na primer uporaba sintetičnega goriva, če bo to proizvedeno brez dodatnih emisij.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Kmodri 17:33 25.september 2023.

    Saj jim drugo ne ostane! Električarji so tudi okoljsko nevzdržni!

  • smoljo 13:23 25.september 2023.

    ja počasi se bližajo volitve v parlamente in tudi v eu,,,se jim trese za stolčke in evre,zdaj pa nazaj vlecejo drek,ki so ga hoteli pokakat ....tudi 2035 tega videli bomo ne ....sploh ne nasprotujem ev,ampak ,ar se nebi prvo odstranil ...prikaži več oz, zamenjalo tam v transportu ,kje je najvecji vpliv,ne oni bi radi kontrolo ljudi ,ma no go

  • brencl47 13:15 25.september 2023.

    Počasi jih bo le srečala pamet in spoznanje, da zeleni ekstremisti vodijo Evropo v propad!