Avto
30 ogledov

Mitsubishi preveč polnil gume

Mitsubishi outlander Gregor Prebil
Mitsubishi je priznal nepravilnosti pri testiranju na porabo. Delnice japonske družbe strmoglavile.

Vodstvo Mitsubishija je priznalo, da je pri testiranju na emisije pri njihovih modelih prihajalo do nepravilnosti, za katere so vedeli. Za katere modele in koliko vozil gre, niso sporočili, japonski mediji poročajo o 600 tisoč prizadetih vozilih, ki so bila prodana na Japonskem. 

Po poročanju BBC je vodstvo pojasnilo, da so zaposleni prirejali tlak v pnevmatikah, s čimer so dosegli boljšo porabo. Prirejanje je bilo namerno. 

PREBERITE ŠE:

Tetsuro Aikawa, predsednik Mitsubishi Motors, se je skupaj z ostalimi visokimi menedžerji globoko priklonil pred kamerami v opravičilo javnosti, vseeno pa so delnice družbe na tokijski borzi padle za 15 odstotkov. Aikawa pravi, da o dogajanju svojih podrejenih dolgo ni bil obveščen, vendar vseeno sprejema odgovornost. 

Zadeva je še bolj zapletena, ker velika večina oziroma 470 tisoč izmed teh vozil nosi značke Nissana. Mitsubishi namreč v svojih tovarnah izdeluje tudi avtomobile za Nissan. Kot kaže, so prav pri slednjem posumili na nepravilnosti.

Preostalih 157 tisoč vozil je Mitsubishijevih. Nobeden izmed modelov se ne prodaja v Evropi, saj gre za t. i. mini avtomobile, ki so na Japonskem zelo popularni.

Mitsubishi je šesta največja japonska znamka avtomobilov. Po Volkswagnovem Dieselgatu gre za drugi večji škandal v avtoindustriji v zadnjem času, ki se nanaša na emisije oziroma porabo. Vendar je Volkswagen zapleten v neprimerljivo hujšo zadevo, saj je prizadetih kar 11 milijonov vozil.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Zgubljena duša 22:05 20.april 2016.

    Strinjam se s skeptikom. Ni čudno, da je slovensko novinarstvo tako katastrofalno, če se vam zdi naslov, ki je bil na prvi strani (Nissanom preveč pumpali gume), v uredništvu čisto vredu. A res niste popolnoma nič samokritični? Naslov je namreč ...prikaži več zelo, zelo zavajujoč. Celoten članek namreč nato govori o popolnoma drugih vozilih, Nissan je pa omenjen zgolj v enem stavku, tako mimogrede. Glede na to, da sama vozim Nissana, sem kliknila na novico, ker me je zanimalo, pri katerem njihovem avtu se je to zgodilo, odgovora seveda nisem dobila. A bi bilo res tako težko tudi na prvi strani napisati naslov, ki ga imate na tej strani?

  • Sergeja Hvala 17:21 20.april 2016.

    Z naslovom ni nič narobe. Kot piše v tekstu, Mitsubishi v svojih tovarnah izdeluje tudi avtomobile za Nissan. LP, uredništvo

  • Avatar skeptik
    skeptik 17:15 20.april 2016.

    Popravite naslov na prvi strani, kjer navajate Nissana. Da vas ne bo kdo tožil zaradi klevetanja....