Avto
1239 ogledov

Mladi Bolgar bo za nagrado v Planici preizkusil quattro pogon

Najboljši za volanom – Best Young Driver
1/12
Uroš Modlic
Dobili smo najboljšega mladega voznika na tekmovanju pod okriljem FIA, ki je pretekli petek potekalo na AMZS centru varne vožnje na Vranskem. Gre za projekt, za katerega je slovenski avtomobilski klub dobil ugledno mednarodno priznanje.

AMZS je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA organiziral prvi mednarodni izbor Najboljši za volanom – Best Young Driver. Pomerili so se mladi iz štirih držav: Bolgarije, Poljske, Slovenije in Srbije. 

ritka rit zadnjica seksi RAZGALJENA DEKLETA Avto Mladi vozniki poleti v smrt, ker ob cesti gledajo razgaljene mladenke

Najboljši za volanom – Best Young Driver | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Leta 2017 po 24 letih ponovno vstajenje

FIA je tekmovanje, ki ga je AMZS leta 2017 po 24 letih ponovno obudil na naših tleh - izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice Slovenije, prepoznalo kot odlično, zato je ideja zelo hitro prerasla slovenske okvirje: Najboljši za volanom po slovenskem zgledu že organizirajo v Bolgariji, na Poljskem in v Srbiji. Vsi štirje avtomobilski klubi pa so letos združili moči tudi v okviru mednarodne avtomobilistične zveze FIA, ki je podprla izvedbo prvega mednarodnega tekmovanja mladih voznikov v organizaciji AMZS.

Ambicija AMZS in FIA, ki je letos AMZS za projekt Najboljši za volanom podelila prvo nagrado za inovativnost na področju prometne varnosti, je, da bi se izbor razširil na še več sodelujočih držav oziroma avtomobilskih klubov in da bi na ta način mlade iz vse Evrope vključili v prizadevanja za večjo prometno varnost.

Najboljši za volanom – Best Young Driver | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Drugo mesto v Slovenijo

Največ znanja in spretnosti je pokazal Simeon Tsvetkov iz bolgarskega avtomobilskega kluba UAB, ki je poleg laskavega naziva osvojil še privlačno nagrado Audi quattro zimsko doživetje v Planici, Slovenec Luka Gril je osvojil drugo mesto, tretji je bil še en Bolgar Tsvetomir Stamov. Slovenijo in AMZS sta zastopala še Laura Cerovšek in Aleksander Kitić.

Najboljši za volanom NAJBOLJŠI MLADI VOZNIK SLOVENIJE Avto Najboljši mladi voznik v Sloveniji je David Sever

Zasnova praktičnih vaj na poligonu je bila podobna kot pri slovenskem izboru Najboljši za volanom. Zmagovalec je moral prikazati obvladovanje vožnje na spolzki podlagi, pokazati veliko prostorske predstave in natančnosti pri spretnostni vožnji s pomočjo kamere, pa dokazati konsistentnost pri vožnji na čas z ročnim in samodejnim menjalnikom ter pokazati znanje iz nudenja prve pomoči ponesrečencu, ki  ga je povozil avto. Za piko na i je bilo treba odkriti napako v kompleksnem tehničnem drobovju avtomobila, ki ni hotel iz garaže.

Najboljši za volanom – Best Young Driver | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Prav tema mladi vozniki in mobilnost ter z njo povezana varnost je bila tema intervjuja s predsednikom FIA Regije I Thomasom Møllerjem Thomsenom, ki ga bomo v kratkem objavili na zurnal24.si. Vprašali smo ga tudi po mnenju, ali bi bilo dobro tudi s stališča varnosti mladih voznikov, da bi jim v Sloveniji dali možnost, da hitrost raje kot na cesti preizkušajo v varnem zavetju dirkališča, ki ga v Sloveniji še vedno nimamo.

Zmagovalec že en mesec ni vozil avta

»Zelo sem vesel, a zmage nisem pričakoval. Trenutno živim v Rotterdamu in več kot en mesec pred tekmovanjem nisem vozil avta. Nobenih posebnih priprav nisem imel,« je prvi Best Young Driver dejal po razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad – dobil je posebno plaketo ter udeležbo na Audi quattro zimski avtomobilistični izkušnji v Planici. 

Najboljši za volanom – Best Young Driver | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Do 270 km/h Avto Slovensko dirkališče bo boljše od Grobnika, vozilo se bo 270 km/h

S prvo izvedbo mednarodnega izbora najboljšega mladega voznika je bil zelo zadovoljen tudi predsednik FIA Regije I Thomas Møller Thomsen: »Navdušilo me je znanje in zavzetost mladih, ki so pokazali izjemno osredotočenost. Upam, da bodo kot ambasadorji varne vožnje svoje znanje in izkušnje prenašali na svoje prijatelje, družino in na ta način prispevali, da bodo ceste varnejše.«

AMZS Center kartinga in moto športa Avto Pri nas smo dobili novo dirkališče

Najboljši za volanom – Best Young Driver | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Vizija 0

Navdušen in ponosen, da je AMZS gostil prvo mednarodno tekmovanje mladih voznic in voznikov, je bil tudi predsednik AMZS Anton Breznik: »Pred tremi leti, ko smo obudili idejo o izboru Najboljši za volanom, si nismo upali sanjati, da bo ta tako hitro zaživela tudi na mednarodni ravni in da bo sodelovanje z našimi partnerskimi klubi v tako kratkem času obrodilo sadove. S še večjim zadovoljstvom pa me navdajajo mladi, ki so danes pokazali izjemno znanje, in vsi tisti, ki so se v sodelujočih državah skupaj z njimi potegovali za laskavi naziv najboljšega mladega voznika. Njihova angažiranost, pripravljenost na učenje in pridobivanje novih veščin, me navdaja z neizmernim optimizmom. Prepričan sem, da bodo ceste, tudi z njihovo pomočjo, bolj varne in da Vizija 0, h kateri stremimo, ni neuresničljiva.«
 

Komentarjev 1
  • Vozniček 08:48 21.oktober 2019.

    Predvsem prvemu in tretjemu želim, da svoje znanje uspešno preneseta na sodržavljane, saj se jih veliko pobije na naših avtocestah, ki veljajo za najvarnejše...