Avto
214 ogledov

Najboljši mladi voznik v Sloveniji je David Sever

Najboljši za volanom
1/12
Polona Avanzo
V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem se je z velikim finalnim tekmovanjem zaključil izbor Najboljši za volanom. Najboljši mladi voznik je postal David Sever.

Projekt Najboljši za volanom, v katerem je Avto-moto zveza Slovenije pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA in v sodelovanju s Policijo, z Rdečim križem Slovenije, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo in drugimi partnerji, izbirala najboljšega mladega voznika oziroma voznico, je k sodelovanju privabil izjemno število mladih.

V teoretičnem delu izbora so imeli mladi vozniki in voznice z izpolnitvijo spletnega vprašalnika možnost, da si s svojim poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila priborijo vstopnico za praktični del. Rešenih je bilo več kot 1500 vprašalnikov. Najboljših 100 reševalcev se je uvrstilo v polfinale ter se aprila in maja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem preizkusilo pri vajah, ki jih je AMZS zasnoval in pripravil v sodelovanju s Policijo in z Rdečim križem Slovenije.

Obnovite znanje prve pomoči

Kombinacija teoretičnega in praktičnega dela je zagotovila, da se je v veliki finale uvrstilo deset voznikov s celovitim znanjem ravnanja v prometu. V zaključnem delu tekmovanja pa so pri petih vajah še enkrat dokazali, da jih ne odlikujejo le vozniške spretnosti in poznavanje avtomobila, temveč tudi, kako je treba ukrepati v primeru prometne nesreče in znanje o nudenju prve pomoči.
Zmagovalec David Sever je ob razglasitvi povedal, da zmage res ni pričakoval, saj se na izbor niti ni posebej pripravljal: "Ponovil sem le prvo pomoč, saj mi je bil tekmovalni del iz prve pomoči na polfinalu daleč najtežji."

Kot nasvet za vse mlade in tudi voznike z daljšim vozniškim stažem pa je povedal: "Bodite previdni na cesti in ne uporabljajte mobilnih telefonov. Predvsem pa: obnovite znanje prve pomoči, ker človek nikoli ne ve, kdaj ga bo potreboval. Mislim, da bi moral vsak, ne glede na izkušanje, pomagati ponesrečencem v prometni nesreči. Če nič drugega, lahko vsaj pristopimo do ponesrečenca, preverimo, v kakšnem stanju je, in pokličemo reševalce."

Drugo mesto je osvojil Amadej Stošič, tretji je bil David Sekirnik, za njimi pa so se uvrstili še Gašper Blažek, Tejo Jehart, Zoran Kelenc, Tim Jeršič, Luka Pavelič, Filip Breznik in Žani Sladič. 

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 15:41 06.junij 2017.

    Postavite ga v resnični promet tudi v zimskem času pa ene tri mladenke in pubece zraven.Pada vidite divjanje.