Avto
36 ogledov

Mladi in še nenaspani ni dobra kombinacija

Nesreča pri Smedniku Avtovleka Novak
Slovenska skupina za spanje je danes predstavila evropski preventivni projekt Wake-Up Bus, v sklopu katerega avtobus na svoji poti od Portugalske do Bruslja javnost ozavešča o posledicah prevelike dnevne zaspanosti.

Avtobus se je danes ustavil na Kongresnem trgu v Ljubljani. Predsednica skupine za spanje Leja Dolenc Grošelj je ob tej priložnosti na novinarski konferenci pojasnila, da več kot polovico prometnih nesreč povzročijo mladi vozniki ponoči, ki se na vožnjo odpravijo nenaspani. Manj kot pet ur spanja ponoči za kar sedemkrat poveča možnost zaspanosti med vožnjo.

Težave s spanjem globalna epidemija

Koordinatorica projekta Wake-Up Bus v Sloveniji Barbara Gnidovec Stražišar je poudarila, da je avtobus del evropskega projekta, ki poteka pod okriljem Evropskega združenja za raziskavo spanja. Njegov namen je ozaveščanje javnosti o preveliki utrujenosti, ki je lahko vzrok številnih prometnih nesreč zaradi zaspanosti za volanom.

slovenija 09.10.13, wake up bus, akcija proti zaspanosti voznikov, zaspanost voz | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Po njenih besedah so težave s spanjem globalna epidemija, ki ogroža zdravje in kakovost življenja že skoraj 45 odstotkov svetovne populacije. Strokovnjaki za motnje spanja ocenjujejo, da manj kot tretjina tistih, ki trpijo za motnjami spanja, poišče strokovno pomoč. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana deluje terciarni center za odkrivanje motenj spanja z evropsko akreditacijo, ki bolnikom z različnimi motnjami spanja in posledično preveliko dnevno zaspanostjo omogoča vrhunsko diagnostiko in zdravljenje.

Poklicni vozniki so izpostavljeni visokemu tveganju

V ta namen so po njenih besedah izdali tri izobraževalne zloženke, in sicer o prekinitvah dihanja v spanju, zloženko za poklicne voznike, ki spadajo v skupino ljudi z visokim tveganjem za prometno nesrečo zaradi zaspanosti za volanom, in zloženko za vse voznike in udeležence v prometu z navodili, kako prepoznati zaspanost za volanom in kako ukrepati.

Tudi policija podpira projekt Wake-Up Bus, zato je Matjaž Leskovar z Generalne policijske uprave v svojem nagovoru vsem med drugim svetoval, naj se na daljšo pot odpravijo spočiti in naspani, če pa med vožnjo postanejo zaspani, naj si privoščijo krajši počitek. Poleg tega je izpostavil, da naj se, če so podnevi preveč zaspani in utrujeni, po pomoč obrnejo k svojemu zdravniku.

Pobudnica projekta je Marta Gonçalves iz portugalskega združenja za spanje, zato je avtobus začel svojo pot v Portu; sklenil jo bo v Bruslju, kjer bodo strokovnjaki za motnjo spanja poskušali tudi evropske poslance ozaveščati o problematiki prevelike dnevne zaspanosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.