Avto
16 ogledov

Mladi po zabavi nimajo čuta do tuje lastnine

Toyota i-Road Newspress
Francoski Grenoble je del pilotnega projekta souporabe, oziroma izposoje električnih vozil, ki naj bi privedla do zmanjšanja potreb po lastništvu avtomobila in zmanjšanju izpustov škodljivih izpustov v mestih. A se projekt ni začel po željah izvajalcev.

Toyota je na pragu Francoskih Alp, v mestecu Grenoble, začela prvi projekt delitve vozil izven Japonske. V mestu s 160.000 prebivalci so na izposojo ponudili 30 električni trikolesnih vozil toyota i-road, ki naj bi, kot so v tiskovnem sporočilu zapisali Japonci, omogočali zavijanje po mestnih ulicah, kot to počnejo smučarji na bližnjih smučiščih.

Novi župan, nova pravila

Smel načrt se je izjalovil, saj novi župan Eric Piolle, ni uresničil zavez prejšnje oblasti po postavitvi varnostnih kamer v mestu. V mestu se je zgodila vrsta incidentov, v katerih so bila poškodovana vozila za izposojo, piše Automotive News Europe.

"Ko se mladina zvečer odpravi zabavati in je pod vplivom alkohola, postane objestna," pravi 25-letni kuhar Valentino Masso, ki se je v mesto predelil pred petimi meseci. "Električni avtomobili s svojo obliko izstopajo, privabili so pozornost mladine, ki se je želela z njimi poigrati," dodaja.

Številni električni modeli i-road so bili tarča vandalov, kar je Toyoto prisilo v vgradnjo alarmov. Policija incidentov ne želi komentirati.

Kamere motijo zasebnost meščanov

i-Road mestna brezemisijska vozila predstavljajo prizadevanja Toyote po novem modelu električnih vozil, ki so zaradi majhnih dimenzij primerna za prevoz po mestu, nagovarjajo voznike skuterjev in hkrati predstavljaj alternativo javnemu prevozu.

Japonci so v Franciji spoznali, da za uspeh potrebuješ tudi močno politično zavezo, in to celo v srednje velikem mestu, kot je Grenoble. "Po zagotovilih, da bodo postavili varnostne kamere v mestu, so nam sporočili, da so te za prebivalce moteče," je nastalo situacijo pojasnil vodja Toyotinih operacij v Evropi Diddier Leroy, ki dodaja: "Vemo, da se politiki menjujejo na položajih, a zaveze bi morale ostati."

Poceni delitev avtomobilov

Konec decembra je na ulice Grenobla zapeljalo 30 od predvidenih 70 električnih vozil, trikolesnikov i-road in malih štirikolesnikov COMS. Po mestu so že zgradili polovico predvidenih polnilnih postaj. Prvi rezultati kažejo, da je le 30 odstotkov od 170 ljudi, ki so se prijavili za sodelovanje v projektu, redno posluževalo storitev najema. Na teden si je vozilo izposodilo v povprečju 50 ljudi.

Uporabniki se registrirajo in rezervirajo avtomobil kar na spletu. Meščanom Grenobla jih ponujajo po dostopni ceni. Prvih pet minut najema stane tri evre, drugih 15 minut dva evra, tretjih petnajst minut pa le še en evro. Tisti, ki imajo letno karto za javni potniški promet so deležni še dodatnih popustov in jih začetni najem stane zgolj dva evra za 15 minut, vsakih nadaljnjih četrt ure pa stane po en evro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.