Avto
145 ogledov

Po Mariboru z električnim avtomobilom

Prvega iona naj bi kupilo eno izmed elektropodjetij. Dva bo pol leta preizkušala
1/3
Žurnal24 main
Železniška postaja, okrepljena za električno polnilno postajo. Car sharing za boljšo mobilnost.

Maribor. Na glavni železniški postaji v Mariboru od danes obratuje javna polnilnica za električna vozila, prav tako tudi za mobilne telefone, prenosnike in invalidske vozičke.

Ob tem so zagnali tudi pilotni projekt Car-sharing, v okviru katerega si lahko tudi potniki, ki v Maribor pridejo z vlakom, izposodijo električna vozila (avtomobil, kolo ali skuter).

"Uporaba polnilnice je zelo preprosta. Da si napolnite svojo električno vozilo ali napravo, preprosto pokličete na telefonsko številko na polnilni postaji, plačate pa z moneto," pojasnjuje Teo Bunta iz zavoda Zadihaj.

Da pa si lahko izposodite električni avtomobil, pa je treba na pametni telefon le namestiti aplikacijo, ki omogoča aktivacijo vozila. "S pomočjo te aplikacije si vozilo rezervirate in izposodite. Cene za uporabo so nizke. Odšteli boste evro in pol na uro oziroma okoli 15 centov na kilometer,"  pravi Bunta. Tako boste za vožnjo po nekajurnih opravkih po mestu porabili od tri do pet evrov.

Gre za pilotni projekt, ki ga zavod Zadihaj, Mobilnostni center Maribor, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ter Mariborska kolesarska mreža pripravljajo skupaj s podjetjema TTD sistemi in Avtoelektrika Črnuče.