Avto
5 ogledov

Mladosten in električen

Koncept IBE je v Ženevi razkril James Muir, predsednik družbe Seat. (Foto: Seat)
1/29
Žurnal24 main
Seat je na avtosalonu v Ženevi razkril električni koncept IBE, ki za vožnjo brez emisij škodljivih izpušnih plinov ponuja električni motor s 75 kW/102 KM.

Seat s konceptom IBE sporoča, da prihaja doba vozil na električni pogon. Študija IBE električni pogon brez emisij škodljivih izpušnih plinov kombinira s športnim in dinamičnim konceptom za urbano mobilnost, s svojimi atletskimi linijami pa ponuja vpogled v Seatovo oblikovalsko filozofijo za naslednjo generacijo vozil.

Kratek, nizek in širok, ekstremno nizek sprednji del in široka ramena razkrivajo proporce klasičnega športnega avtomobila. "IBE je dokaz, da pri Seatu električni pogon neločljivo povezujemo z odličnim dizajnom in veliko zabave pri vožnji," pravi James Muir, predsednik družbe SEAT, S. A. "IBE sledi tradiciji podjetja, ki ponuja drzna in mladostna vozila na trgu. Poleg tega naša prva študija na električni pogon predstavlja nadaljnji razvoj naše strategije za prihodnost. Po velikem uspehu modelov ECOMOTIVE se zdaj intenzivno ukvarjamo z vozili na električni pogon, vključno s hibridnimi vozili, ki jih je mogoče napajati preko vtičnice, in pravimi električnimi vozili," dodaja Muir.

V dolžino meri 3,78 m in je tako več kot 25 cm krajši kot ibiza, vendar ima zaradi nestandardne širine 1,8 m in nizke višine 1,22 m proporce pravega športnega vozila. Klasični športni videz tega dvovratnika odražata tud ploski pokrov motornega prostora in streha, ki je močno potegnjena nazaj. Kratek previs spredaj, širok zadnji del skoraj brez previsa in 19-palčna platišča poudarjajo močno in kompaktno zunanjost. Zadnje luči s svetlobnimi pasovi v LED-tehnologiji prav tako povzemajo obliko puščice, nakazani difuzor pod odbijačem pa posnema videz sprednjih odprtin za dovod zraka.

IBE je stoodstotno električno vozilo. Električni motor je skupaj z elektroniko nameščen pod izjemno ploskim pokrovom motornega prostora, litij-ionska baterija pa v zelo kratkem zadnjem delu. Z največjo močjo 75 kW (102 KM) in navorom 200 Nm zagotavlja zabavno in dinamično vožnjo. Pri mestni vožnji od 0 do 50 km/h pospeši v samo 3,4 sekunde, v 6,3 sekunde doseže hitrost 80 km/h, po 9,4 pa 100 km/h. Skupna masa znaša le 1000 kilogramov.

Stalna moč je omejena na 50 kW (68 KM), najvišja hitrost pa na 160 km/h, kar je dovolj tudi za vožnjo po hitrih cestah v okolici večjih mest. Kapaciteta akumulatorja znaša 18 kWh, kar zadošča za dnevne potrebe po mobilnosti v velemestu. Koncept je opremljen z najsodobnejšimi varnostnimi in komunikacijskimi sistemi in predpripravo za komunikacijo car-to-x. Prek tega informacijskega omrežja izmenjuje informacije o zastojih in nevarnostih na cesti neposredno z drugimi vozili ali s cestno infrastrukturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.