Avto
30 ogledov

Mondeo pripravljen na premiero

Ford evos koncept Reuters
Pri Fordu s pospešenim tempom zaključujejo novo generacijo mondea, za katero že zdaj pravijo, da bo najbolj privlačna generacija do zdaj, saj se bo zgledoval po konceptnem modelu evos.

Nova generacija ford mondea naj bi bila predstavljena na avtosalonu v Parizu, v prodaji pa ga lahko pričakujemo v drugi polovici leta 2012. Pri Fordu so novo oblikovalsko smer poimenovali kinetic 2, ki prinaša bistvene novosti v primerjavi z aktualnimi modeli.

Zelo zanimiva bo nova maska, ki je podobno kot pri fiesti zadržala obliko trapeza, a je dobila izrazito bolj ostre obrise. Prav zaradi tega naj bi novi mondeo spominjal na bolj prestižne modele aston martina. Novost bodo tudi ozka in zelo nenavadno oblikovana stop svetila, ki naj bi bila podobna tistim na konceptu. Drugačna bo tudi bočna linija, ki bo najbolj elegantna do zdaj. Mondeo bo zahvaljujoč širšim blatnikom bolj dinamičen, k temu bo pripomogla tudi padajoča strešna linija.

Pri Fordu konceptni evos niso izkoristili zgolj za videz, pač pa bo mondeo dobil tudi njegov pogonski sklop. Kombinacija dvolitrskega bencinskega in električnega motorja bo ponujena kasneje. Nosilci bodo tako konvencionalni motorji. Kupcem bodo ponudili 1,6-litrski in 2,0-litrski EcoBoost turbobencinska motorja, manjši bo na voljo v različicah s 110 kilovati (150 KM) in 123 kilovati (180 KM), medtem, ko bo dvolitrski motor 147 kilovatov (200 KM). Dizelsko ponudbo bodo sestavljali 1,6 TDCi z 82 kilovati (112 KM) in 2,0 TDCi v različicah z 101 kilovati moči (137 KM) in 120 kilovati (163 KM).

K nižji porabi bodo pripomogli sistemi start-stop, sistem za regeneracijo zavorne sile in aktivni aerodinamični deli, ki bodo po potrebi pri višjih hitrosti zapirali odprtine na maski in tako zmanjšali upor zraka, posledično pa tudi porabo goriva.

Največja skrivnost je notranjost vozila. Pri Fordu pa samozavestno napovedujejo, da se bo približala premium proizvajalcem, kot sta Audi in BMW. Novosti, predvsem tehnoloških bo veliko, med drugim tudi sistem SYNC, ki predvaja glasbo, bere tekstovna sporočila, izpolnjuje glasovne ukaze, zmožen se je brezžično povezati s pametnimi telefoni, ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.