Avto
700 ogledov

Motoristi lahko odslej prehitevajo med pasovi

Motorist v prometu Profimedias
Marsikateremu vozniku avta gre v nos praksa, ko motoristi na večpasovnih cestah vijugajo med kolono oziroma prehitevajo kar med avtomobili oziroma med pasovoma. Sedaj bo takšna praksa prvič legalizirana.

Ne pri nas, da ne bo pomote, temveč v Kaliforniji v ZDA. Tamkajšnje zvezne oblasti so se namreč odločile, da prakso motoristov, ki sodi v sivo območje prometnih predpisov, marsikdaj pa zaradi prehitre vožnje motoristov kar v krvavo rdeče, raje uredijo, kot pa še naprej mižijo na obe očesi.

Novo kalifornijsko pravilo pravi, da vozniki enoslednih vozil odslej lahko prehitevajo tudi med pasovi, ki vodijo v isto smer, seveda če to lahko stori varno in brez oviranja drugih. 

Vendar ostajajo omejitve: to lahko motorist ali mopedist počne le, če njegova hitrost ni za 15 milj na uro (24 km/h) višja od ostalega prometa okoli njega, prehitevanje med pasovi pa je sploh prepovedano pri hitrostih nad 50 milj na uro (80 km/h), poroča Carscoop. 

Prav slednja omejitev je pri motoristih povzročila veliko negodovanja, saj menijo, da bi lahko varno vijugali med avtomobili tudi pri hitrostih nad 80 km/h. A ker imajo na zakon pripombe tudi skupine "tradicionalnih" voznikov, ki bi prakso motoristov najraje prepovedali, je zakonodajalec očitno le našel neko zlato sredino. 

Kaj pa pri nas?

Zakon o pravilih cestnega prometa veleva: "Kadar se na cesti iz prejšnjega odstavka promet zgosti toliko, da vozila zasedajo vse prometne pasove na smernem vozišču in se premikajo s hitrostjo, ki jo pogojujejo pred njimi vozeča vozila, ni dovoljeno zapeljati z enega na drugi prometni pas, razen zaradi razvrščanja pred križiščem ali ustavitve vozila."

Pravilo velja za vse kategorije voznikov, zagrožena kazen za kršitelje pa je kar 200 evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • 42 09:22 12.avgust 2016.

  Tudi naša zakonodaja dovoljujejo motoristu (vozniku enoslednega motornega vozila), da pelje mimo stoječe kolone – če se lahko varno vrne nazaj na vozni pas. To ni prehitevanje! Zato lahko motorist pelje mimo tudi po desni strani, če ni v bližini ...prikaži več križišča. vsebovredu.triglav.si/na-poti/motorist-v-koloni

 • Avatar Leon
  Leon 11:06 10.avgust 2016.

  Kaj pa pri nas???? Pri nas je to serijsko vgrajeno v glave motoristov ! Problem je nadzor nad kršitelji ! Nobena avto - patrulja ne ustavi motorista razen policaji na motorjih ,vendar pa to zna biti zelo krvavo !

 • evelux 22:34 09.avgust 2016.

  Točno tako naj si spoštovan avtor tega prispevka prebere zakon ne pa da zavaja bralce.