Avto
187 ogledov

Mrtvi koti leta 2019 preteklost

BMW digitalno ogledalo
1/6
BMW
Mrtvi kot je stvar preteklosti napovedujejo pri BMW, ki za leto 2019 napovedujejo uvedbo avtomobilov brez klasičnih ogledal. Nadomestile jih bodo kamere.

Z idejo o kamerah namesto ogledal se različni proizvajalci spogledujejo že zelo dolgo, a kaj več od konceptnih avtomobilov nismo videli. "Težava je, ker vse to potrebuje veliko računalniške moči in stane veliko denarja," pravi Elmar Frickenstein, šef razvoja pri BMW. 

BMW digitalno ogledalo | Avtor: BMW BMW

Očitno pa je s silovitim razvojem različnih asistenčnih sistemov, ki izkoriščajo tudi sliko kamer, zavel nov veter. "Če kamero povežete z asistenčnimi sistemi, boste za lastnike ustvarili novo dodano vrednost," pojasnjuje Frickenstein. "Mrtvi kot bo postal preteklost."

Pri BMW tokrat očitno mislijo resno, kar je nakazal že njihov koncept brezogledalnega modela i8 na nedavnem CES sejmu v ameriškem Las Vegasu. Po poročanju nemškega Focusa Frickenstein napoveduje, da je ta tehnologija še kake tri leta oddaljena od možnosti serijske vgradnje v avte. Do takrat bo gotovo potrebno rešiti še veliko pravnih vprašanj in prilagoditi predpise o homologaciji. 

Premiera skupaj s serijo 9?

Pri konceptu i8 se vse slike kamer, kaj se dogaja ob bokih in za avtom, združujejo na visokoresolucijskem zaslonu na mestu, kjer je sedaj v avtih klasični retrovizor. Stranski kameri sta vgrajeni v aerodinamična nosilca, zaradi širokega kota pa ne potrebujeta nikakršnih dodatnih nastavitev, tudi nevarnost vozil v mrtvem kotu med prehitevanjem gre v pozabo. 

Slika kamer se prilagaja trenutni situaciji, sistem prek zaslona z opozorilnimi znaki tudi opozarja, če zazna hitro približevanje drugih vozil od zadaj ali nevarnost izsiljevanja. 

Frickenstein še ni želel potrditi natančnih načrtov, je pa dejal, da bo tehnologija gotovo najprej vgrajena v najdražje modele in nato počasi prodirala navzdol po razredih. Morda bo takšne kamere dobila že prenoveljena sedmica, morda pa bo ena izmed tistih "halo" tehnologij serije 9, o kateri se precej govori, in naj bi pomenila bavarski vstop v ultraluksuzni svet kupejev.

Chevrolet bo sicer pri uvajanju digitalne slike vsaj delno prehitel BMW, saj bo v svojem električnem modelu bolt že vgradil zaslon namesto notranjega vzvratnega ogledala, da se bo nanj projecirala slika zadnje kamere. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.