Avto
6070 ogledov

Na cestah kmalu nova generacija svetil za vozila!

Prilagodljivi žarometi Continental
Kmalu bo na cestah in v serijski proizvodnji povsem nova generacija svetil na avtomobilih, ki bodo po napovedih bistveno dvignile nivo udobja in varnosti.

Continental in Osram sodelujeta pri izdelavi svetil za motorna vozila za osvetljevanje cest, ki bodo bistveno več poudarka kot doslej dajali šibkejšim udeležencem v prometu. Tako naj bi takšne luči avtomatično prepoznavale in osvetljevale pešce ali kolesarje ter celo projecirale prehod za pešce in opozorilne znake na cesti. 

BMW 760Li V12 Avto Na 600 metrov smo prestrašili zajca

V ozadju bo tehnologija polno prilagodljivih LED žarometov (matričnih in laserskih), ki bodo sposobni spreminjanja oblike in moči žarkov. Osram je namreč že razvil tehnologija točkovne LED svetlobe, ki ob pomoči senzorjev okoli in okoli avtomobila prilagaja svetlobo.

Prilagodljivi žarometi | Avtor: Osram Osram

"Recimo znotraj žarka se pojavi črna točka ('piksel'), ki prepreči, da bi svetloba osvetlila okna na stavbah ali na vozilih, mimo katerih se pelje avto, ali pa bo v urbanem okolju okrepila svetlobo na prehodih za pešce," je za Autoexpress pojasnila Annette Hebling iz koncerna Continental.

Naslednja generacija LED tehnologije naj bi bila pripravljena za uporabo že čez dve leti, torej leta 2020. Kmalu nato naj bi jo že videli v serijskih avtih. 

LED žaromet Jo poznate? Avto Pozimi imajo LED žarometi pri avtu veliko slabost!

Še naslednja stopnja razvoja pa predvideva, da bo avto pred seboj izrisal holograme, recimo navidezni prehod za pešca ali pa prometne znake. Tovrstne tehnologije osvetljevanja cest bodo še posebej pomembne pri bodočih avtonomnih vozilih, ki bodo morala znati komunicirati z zunanjimi udeleženci v prometu.

Megla Predlog državljana Avto Obvezno prižiganje luči v avtomobilih v dežju in megli?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.