Avto
47418 ogledov

"Na podaljšanju vozniške me obravnavajo kot kriminalca"

Marin Medak in Tranatlantic 2012 Transatlantik.si
Znani Slovenec je bil uslužbenki sumljiv, zato je moral podpisati posebno izjavo. Zakaj je to potrebno?

Marin Medak, ki je med drugim leta 2012 s štiričlansko mednarodno ekipo preveslal Atlantski ocean, je opozoril na po njegovem neprimeren postopek podaljševanja vozniškega dovoljenja pri nas. 

"Na podaljšanju vozniškega dovoljenja me obravnavajo kot kriminalca. Vozniško mi je poteklo avgusta 2019 in od takrat pač nisem vozil. Zdaj zahtevajo izjavo, kjer sem bil od 2019, zakaj nisem vozil in moram napisati, da nisem pridobil tujega dovoljenja," je Medak zapisal v tvitu. "J.... slovenska javna uprava," je še dodal znani avanturist in podjetnik.

"Vprašal sem, po katerih kriterijih človek postane sumljiv, a je na to odgovorila, da je to po njeni presoji."

Marin Medak

Za Žurnal24 je Medak dodatno pojasnil, da mu uslužbenka na upravni enoti ni želela izdati dovoljenja v istem dnevu, če prej ne podpiše izjave o okoliščinah. Na upravni enoti bi se brez izjave glede njegove vloge in morebitnega podaljšanja odločili šele v roku 15 dni. 

"Njena razlaga je bila, da sem ji sumljiv in da ima kot uradna oseba to možnost [preverjanja, op. a.]."

"Vprašal sem, po katerih kriterijih človek postane sumljiv, a je na to odgovorila, da je to po njeni presoji."

Medak je v izjavi napisal, da je bil od preteka vozniškega dovoljenja doma, da avta ni vozil, ker ga ni potreboval in da nima drugega vozniškega dovoljenja. "Potem so iz sistema potegnili moje podatke o zdravstvenem zavarovanju in zaposlitvi. Jih pregledovali in se vrnili po petih minutah ter mi izdali vozniško."

Vozniško dovoljenje | Avtor: Žurnal24 Vozniško dovoljenje Žurnal24

Ministrstvo: problematična so dvojna dovoljenja

Zakaj so potrebni takšni nenavadni postopki preverjanja državljanov, smo vprašali na infrastrukturno ministrstvo, ki ima "na čez" voznike in vozniška dovoljenja.

Kot pravijo, je razlog v Zakonu o voznikih, ki ne dovoljuje izdaje ali podaljšanja slovenskega vozniškega dovoljenja v primerih, če je bilo imetniku to v drugi članici EU in še nekaterih sopodpisnicah predhodno omejeno, začasno odzveto ali razveljavljeno.

Prav tako mora državljan dovoljenje, ki je bilo izdano v drugi državi, pred izdajo ali podaljšanjem slovenskega dovoljenja oddati, saj ima lahko hkrati le enega. 

"Zakaj je upravna enota v konkretnem primeru zahtevala predložitev izjave, vam Ministrstvo za infrastrukturo težko pojasni, saj ne pozna vseh okoliščin primera," so dodali.

Zanimalo nas je še, kolikšen delež vozniških dovoljenj vsako leto preneha veljati in se imetniki ne odločijo za podaljšanje, a na ministrstvu tovrstnega razvrščanja podatkov ne izvajajo. Je pa imelo ob koncu lanskega leta veljavno slovensko vozniško dovoljenje 1.247.206 prebivalcev.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • Idioti 16:45 10.marec 2023.

    Tip je hotel registrirati svoje vozilo , ki ga je veselo vsa ta 3 leta vozil , dokler ni njegovo ime končalo v dadoteki NEIMETNIKOV vozniških dovoljenj . In ko mu je na registraciji uslužbenka povedala , da avta ne ...prikaži večne more registrirati , ker nima vozniškega , se je posvetoval z nekom , da proda uradnici takšno zgodbo , kot jo je povedal. Če je imel avto reg. ko ni imel voz.d. je vozil 3 leta brez izpita !

  • Idioti 16:05 10.marec 2023.

    Ko si tak pikolovec , bi ti jaz na na mestu uradnika dovoljenje preluknjal in ti ga vrnil, pa se jebi ! Podaljšanje je podaljšanje in to pred iztekom veljavnosti in ne delaj se pametnega ! Uradnica je pa sumila ...prikaži več , da imaš mednarodno dovoljenje in to je preverila . ! Kaj bi še rad ?

  • dhoo 17:26 16.april 2021.

    Zakaj pa ni vozniškega dovoljenja podaljšal takoj ? Kljub temu da vozniškega dovoljenja po njegovih izjavah ni rabil, bi ga moral še pred iztekom veljavnosti podaljšat, naj bo vesel da so mu ga po dveh letih sploh lahko še podaljšali. ...prikaži več Meni se zdi, da je on, ker iz malomarnosti ni vedel, da mu je vozniško dovoljenje že poteklo, vozil kar naprej, dokler ni opazil, da mu vozniško dovoljenje že dve leti ne velja več. On lahko še enkrat prevesla atlantik, to s tem nima veze.