Avto
18 ogledov

Na prodaj avto za Churchillovo zadnjico

Land rover Winstona Churchilla
1/5
cheffins.co.uk
Naprodaj je džip land rover series 1, ki ga je sloviti Winstonn Churchill prejel v dar za 80. rojstni dan. Avtomobil je bil posebej prilagojen za Churchillovo postavo in njegove muhe.

Eden največjih državnikov 20. stoletja, medvojni britanski premier Winston Churchill, je za 80. jubilej prejel v dar prav posebno darilo. Naslednjih deset let, do svoje smrti leta 1965, se je naokoli po svojem velikanskem posestvu v Kentu prevažal z land roverjem, ki so ga v tovarni posebej prilagodili zanj.

Churchill je bil, milo rečeno, strasten jedec, zato je imel tudi temu primerno postavo. Sopotnikov sedež, na katerem je sedel med prevažanjem, so tako precej razširili, da je lahko na njem udobno počivala zadnja plat nekdanjega politika. Dodali so mu naslonjalo za roko, ki je danes tako običajno v avtomobilih, avtomobil je imel za tiste čase tudi redko ogrevanje za noge.

Churchill je bil znan po svojem nenavadnem konjičku – po svojem posestvu je rad polagal opeke, zato je imel avtomobil posebno leseno škatlo s potrebnim orodjem.

Imel je tudi slabe čase

Potem ko je Churchill pri 90 letih umrl, ga je uporabljal njegov zet, ta pa ga je nato leta 1973 prodal. Praktično za drobiž ga je na hišni razprodaji kupil Norman Mills, ki pa ni imel pojma, kako ga bo spravil domov. Ko je za nasvet prosil svojega soseda Franka Quaya, je ta takoj, ko je v dokumentih videl, komu je avtomobil nekoč pripadal, zanj ponudil dvojno ceno.

Zanimivo ga je sicer Quaya dolgo uporabljal za družinsko delovno vozilo, nato pa ga je parkiral v lopo, kjer je land rover s komaj 20 tisoč prevoženimi kilometri čakal do današnjih dni. Quayjev sin se ga je zdaj odločil prodati. Avkcijska hiša, ki ga bo dala pod kladivo 20. oktobra, pričakuje, da bo zanj dobila okoli 80 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.