Avto
137 ogledov

Na silvestrovo dvojne cene taksijev

Dovoljenje za vožnjo po območjih za pešce bosta taksi službi dobili za obdobje p Žurnal24 main
"Večina v društvu, ki šteje 65 članov, je odločila, da bo cena taksi storitev na silvestrovo dvojna," pravi predsednik Taxi društva Ljubljana Fuad Mustafić in opozarja na povečano število taksistov, ki delajo na črno in z oderuškimi cenami čakajo na žrtve.

"Iz Stožic do centra sem plačal 30 evrov. Po 500 metrih je taksimeter kazal deset evrov. Druge izbire, kot da plačava 30 evrov za nekaj kilometrov, s punco nisva imela, saj sva bila čisto zmrznjena," so le tri zgodbe o izkušnjah s taksisti, ki smo jih na zurnal24.si prejeli na lansko silvestrovo.

"V enem letu se ni spremenilo nič, stanje je še naprej alarmantno," opozarja predsednik Taxi društva Ljubljana Fuad Mustafić, ki pravi: "Zgornja cena na kilometer še ni določena. Zaenkrat si lahko še vedno vsak izmišljuje ceno po svoji volji. Kakor mi je znano, je bil sprejet zakon, da bo mesto določilo zgornjo ceno, vendar tega v praksi še ne poznamo."

Na delu več kot 500 taksistov na črno
Tudi na novega leta dan bo na delu ogromno taksistov, ki si bodo obetali velik zaslužek. Uradno prijavljenih voznikov taksijev je v Ljubljani okoli 500, zatrjuje Mustafić, ki dodaja, da je neprijavljenih taksistov še najmanj toliko. "Največ taksistov, ki delajo na črno ali pa imajo pomanjkljive papirje, prihaja ravno iz večjih služb. Takšni vozniki imajo pogodbe za 14 dni in jih lahko podaljšujejo v nedogled. Taksist je lahko prav vsak, ki ima pet minut časa," še pravi Mustafić in svetuje: "Najbolje za stranke je, da pokličejo večje taksi službe, vendar pa je praksa, da imajo tudi te na silvestrovo dvojne cene. V tej praksi smo tudi mi. Najslabše je stopiti k stoječemu taksiju brez vsakršnih oznak in povedati, kam naj vas odpelje. Preden se stranke usedejo v taksi, morajo vprašati in se po možnosti tudi zmeniti za ceno, v taksiju pa mora biti nujno tudi cenik."

Cene taksi prevozov v Ljubljani na običajen dan in na silvestrovo smo pri nekaterih večjih ponudnikih taksi storitev preverili tudi sami.

Taxi društvo Ljubljana:
Cena na običajen dan: 1,10 evra na kilometer in 1,50 evra startnine
Cena na silvestrski večer: 2,20 evra na kilometer in 3,00 evra startnine

Metro:
Cena na običajen dan: 0,79 evra na kilometer in 0,89 evra startnine
Cena na silvestrski večer: 0,79 evra na kilometer in 0,89 evra startnine

Rumeni taxi:
Cena na običajen dan: 1,10 evra na kilometer in 1,00 evra startnine
Cena na silvestrski večer: 1,90 evra na kilometer in 1,50 evra startnine

Taxi Laguna:
Cena na običajen dan: 0,79 evra na kilometer in 0,83 evra startnine
Cena na silvestrski večer: Cene še niso določene.

Taxi Intertours:
Cena na običajen dan: 0,77 evra na kilometer in 1,00 evra startnine
Cena na silvestrski večer: 1,29 evra na kilometer in 1,00 evra startnine

Taxi Ronda:
Cena na običajen dan: 0,75 evra na kilometer in 1,00 evra startnine
Cena na silvestrski večer: 1,00 evra na kilometer in 1,20 evra startnine

Komentarjev 3
  • Serafin 07:01 11.julij 2012.

    Zanimivo da nekdo ki označuje vse poprek za črne taxiste, strankam svetuje naj se vozijo na črno, brez taximetra in za zmenjeno ceno. Vse poprek označuje za črne taxiste iz njegovega nasveta strankam pa kaže da sam počne točno to. ...prikaži več Vožnja brez taximetra, izdaje računa namreč ni nič drugega kot vožnja na črno. Itak mora bit cenik na vidnem mestu in stranka lahko sama vidi koliko je cena. V trgovinah se tudi ne pogajajo za ceno. Zato je cenik. Na stranki pa je da zračuna koliko km se bo peljala in torej koliko bo plačala. VOZIT PO TAXIMETRU IN STRANKA BO ŽE V ŠTARTU VEDELA KOLIKO JO BO STAL PREVOZ. Glede cene pa le toliko. Kdo izmed vas taxistov ki vozite za 70 € in imate avto za 20.000 €, v 5 letih pokrije vse tekoče stroške, amortizacijo, samoprispevke in plačo? NIHČE!

  • recesija 19:32 03.januar 2012.

    predsednik Taxi društva Ljubljana Fuad Mustafić

  • maneken 11:09 29.december 2011.

    nehajte s takimi naslovi Polona & Co.!: "Kilometer vas lahko stane 20 eur" -Ne znate drugače pritegniti pozornosti?