Avto > Na Štrom
8723 ogledov

Citroënov trik, ki bo razveselil številne Slovence

citroën berlingo, ë-berlingo
1/20
Žiga Intihar/Citroën
V Sloveniji lahko kupimo osveženega citroëna berlinga, ki prinaša spremembo: na voljo je v električni osebni različici ali gospodarski različici s petero sedežev.

Kot je znano od začetka letošnjega leta, je citroën berligo, kar velja tudi za njegove »bratrance« iz drugih znamk skupine Stellantis, kot osebni avtomobil na voljo le še z električnim pogonskim sklopom. To seveda velja tudi za ponudbo slovenskega zastopnika, kjer pa so našli obvod. Še naprej namreč ponujajo petsedežno potniško različico z dizelskimi motorji.

citroën berlingo, ë-berlingo | Avtor: Žiga Intihar/Citroën Žiga Intihar/Citroën

Berlingo je bil za Citroën vedno zelo pomemben model, s katerim je leta 1997 pravzaprav uvedel novi razred vozil za prosti čas. Zanj so od vsega začetka bila značilni drsna bočna in velika prtljažna vrata, možnosti prilagoditev in praktičnost. Z drugo generacijo je leta 2008 dobil tudi značilne tri posamnične sedeže v drugi vrsti, v tretji leta 2018 predstavljeni generaciji pa se je uskladil s sodobnimi pričakovanji po infozabavni tehhniki in asistenčnih sistemih.

Citroen Berlingo L Avto Nepričakovana novica za pristaše berlinga

Nič nenadnega ni torej, da je od leta 1997 na slovenske ceste zapeljalo več kot 14 tisoč berlingov. Leta 2019 je bilo v Sloveniji denimo prodanih 1.114 novih berlingov, ki so zavzeli 44-odstotni delež v segmentu, ki v naši državi dosega 4-odstotni delež. V Citroënovi prodaji v Sloveniji je berlingo zasedel dobro četrtino. In kako se obnese električni ë-berlingo? Kot pravi direktor podjetja Filip Koren, je naročil več kot so pričakovali, saj se mesečno zanj odloči okoli pet novih kupcev.

citroën berlingo, ë-berlingo | Avtor: Žiga Intihar/Citroën Žiga Intihar/Citroën

Električna tehnika

Električni berlingo sicer poleg vsega tistega, kar poznamo že iz berlingov z motorji z notranjim zgorevanjem, prinaša predvsem električno tehniko. V osrčju električnega pogona je elektromotor z močjo natanko 100 kilovatov in navorom 260 njutonmetrov, največja hitrost pa znaša 150 kilometrov na uro. Napaja se iz litij-ionske baterije s kapaciteto 50 kilovatnih ur, ki mu zagotavlja do 280 kilometrov dosega. Polnjenje baterije na šuko vtičnici traja od 15 do 24 ur, na 7,4-kilovatnem polnilniku se skrajša na sedem ur in  pol, na 11-kilovatni polnilnici pa na pet ur. Možno je tudi hitro polnjenje z enosmernim tokom na polnilnici z močjo do 100 kilovatov, kjer bo za dopolnitev kapacitete do 80 odstotkov dovolj pol ure, deset minut polnjenja pa je potrebnega za nadaljnjih sto kilometrov vožnje.

Citroen Berlingo XL Dva v enem Avto Radi kampirate? Našli smo vozilo za vas

Z električnim pogonom so povezani tudi posebni vozni programi, sicer pa je ë-berlingo skoraj enako funkcionalen kot berlingi z motorji na notranje zgorevanje. To pomeni, da je na voljo z dolžinama 4,40 ali 4,75 metra, razpolaga s prtljažnikom  s prostornino do 2.126 litrov, je na voljo tudi s troje sedežnih vrst in ponuja tudi do 186 litrov odlagalnih površin ter možnost podstrešnih predalov »modutop«, ki mu zagotovijo še 60 litrov odlagalnega volumna. Enako solidna je tudi ponudba infozabavne in varnostne opreme ter praktičnih malenkosti.

citroën berlingo, ë-berlingo | Avtor: Žiga Intihar/Citroën Žiga Intihar/Citroën

Električni ë-berlingo bo na voljo z enakimi paketi opreme kot berlingo doslej, tudi dve dolžini ostajata in možnost petero ali sedmero sedežev, prav tako pa tudi tri kombinacije barvne ureditve notranjosti. Za osnovno različico bo treba odšteti 31.500 evrov, od česar se lahko odšteje 4.500 evrov subvencije eko sklada, kupcem pa bodo ponudili tudi možnost dokupa domače polnilnice z montažo.

Dizelski berlingo

Osebnih različic berlinga z motorjem z notranjim zgorevanjem torej ni več mogoče kupiti, je pa mogoče kupiti lahko gospodarsko različico s petero sedežev, ki je na videz povsem enaka, loči pa se po značilnosti, ki so potrebne za gospodarska vozila. Poleg fiksne predelne stene za drugo vrsto sedežev je v avtomobil vgrajen tudi piskač za vzvratno vožnjo, v njem pa je tudi gasilski aparat. Ena od sitnosti je ta, da mora lastnik avtomobil vsako leto odpeljati na tehnični pregled, kar lastnikom osebnih avtomobilov ni treba, poleg tega pa je prtljažnik nepovečljiv, saj ga od potniške kabine loči toga pregrada.

citroën berlingo, ë-berlingo | Avtor: Žiga Intihar/Citroën Žiga Intihar/Citroën

Takšen berlingo v ponudbi sicer ne bo imel bencinskih motorjev, lahko pa bodo kupci izbirali med dvema različicama 1,5-litrskega turbodizelskega motorja z močjo 100 ali 130 'konjev'. Prvi bo na voljo v kombinaciji s petstopenjskim ročnim, drugi pa s šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Osnovna različica s 100-'konjskim' motorjem bo sicer na voljo za najmanj 20.530 evrov.

Citroen Berlingo Avto Kaj ima berlingo skupnega z golfom?

citroën berlingo, ë-berlingo | Avtor: Žiga Intihar/Citroën Žiga Intihar/Citroën

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.