Avto > Na Štrom
29561 ogledov

Električni avtomobili ne smejo več v garažo

Epa

Do zdaj je veliko garaž že prepovedovalo uvoz avtomobilom s pogonom na utekočinjeni naftni plin, a lahko se zgodi, da bo uvoz množično prepovedan tudi električnim in hibridnim avtomobilom. V nemškem Kulmbachu se je to že zgodilo, kmalu pa naj bi jim sledili tudi v nekaterih drugih nemških mestih.

Sicer bomo težko našli statistične podatke, da električni avtomobili zagorijo pogosteje od avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje, vendar pa v primeru, da se to vendarle zgodi, lahko pride do hudih posledic, saj električni avtomobili zagorijo na drugačen način in jih ni mogoče pogasiti s standardnimi prijemi. Vzrok so seveda litij-ionske baterije. Gasilci pravijo, da je električni avtomobil, ko zagori, najbolj preprosto pustiti, da pod nadzorom zgori do konca, kar pa lahko traja tudi nekaj dni. To je sicer zoprno, ni pa težava, če do požara pride na zunanjem parkirišču ali ob cesti. V podzemni garaži pa lahko ima hude posledice.

Zgorela tesla Avto Električni zagorel v predoru - to pravijo gasilci

Nevarnost za konstrukcijo stavbe

Nizozemski inštitut za varnost IFV je že pred časom opozoril, da je polnjenje električnih avtomobilov v javnih garažah lahko zelo tvegano, v primeru požara, ki ga je zelo težko gasiti, pa niso poškodovani le goreči in drugi avtomobili, ampak lahko požar ogrozi celo konstrukcijsko trdnost garaže. Če so nosilni stebri garaže dolgo izpostavljeni vročini, lahko pride do pokanja betona in taljenja jeklene armaturne strukture, kar lahko navsezadnje povzroči zrušenje stavbe. Gorečega avtomobila tudi ne morejo kar tako potegniti iz garaže na plano.

Do prepovedi zaradi strahu pred požarom te vrste je že prišlo. Septembra 2020 je v garaži v nemškem Kulmbacu zgorel volkswagen golf in povzročil poškodbe, ki so zahtevale pet mesecev sanacijskih del, ki so stala 195.000 evrov. Goreči avtomobil sicer ni bil električni ampak bencinski, vendar pa se je mestni svet po posvetu z gasilci odločil, da bo v garaži prepovedal parkiranje električnih avtomobilov in v prepoved vključil tudi priključno hibridne avtomobile. Ukrepe naj bi razširili kar na celotno območje mesta. O podobnih ukrepih razmišljajo tudi v drugih nemških mestih, uvedli pa so jih že tudi v Leonbergu v Baden-Württembergu.

Udarec za širitev

Nemški avtomobilski klub sicer izpostavlja, da posledice požara niso odvisne od vrste pogona avtomobila ampak bolj od tega, s kakšnih materialov je na splošno izdelan, v električnih avtomobilih pa večje nevarnosti ne vidijo niti združenja poklicnih gasilcev, vendar so očitno lokalne oblasti v tem pogledu celo preveč previdne.

To bi lahko bil precejšnji udarec za širitev električnih avtomobilov, ki poleg jasnih prednosti še vedno imajo vrsto pomanjkljivosti, kakršne so kratki dosegi, dolgi časi polnjenja baterij in visoka cena, saj bi lahko dodatna sitnost s prepovedjo uvoza v garaže marsikaterega potencialnega kupca odvrnilo od njih.

Pri nesreči električnega BMW i3 so posredovali gasilci PGD Zreče Zreče Avto Zreče: Električni i3 v ograjo, gasilci brali navodila
Komentarjev 3
  • zdrej 09:38 16.marec 2021.

    "Nemški avtomobilski klub sicer izpostavlja, da posledice požara niso odvisne od vrste pogona avtomobila ... " Kje pa ta klub živi, da daje take trditve? 10 let v preteklosti? A še niso prišli do posnetkov, kako gorijo te baterije in ...prikaži več kako težko jih je gasiti. Je pa na žalost še en minus. Aha pa tu še je politika, ki nima pojma in govori o koncu proizvodnje motorjev na notranje zgorevanje. Ne zavedajoč se tega problema in problema energetike. Eni prehitevajo po poseševalnem pasu naših kvazi AC.

  • sam1 16:50 13.marec 2021.

    Prepovedati bi jim morali tudi parkirati na javnih parkiriščih in bencinskih črpalkah....