Avto > Na Štrom
15368 ogledov

Kaj bi se zgodilo, če bi vsi prešli na električne avtomobile?

Tesla polnilnica MatijaJanežič
Avtomobilska industrija in zakonodajalci si želijo čim bolj množičnega prehoda na električne avtomobile. Prehod poraja veliko dvomov, proces pa poteka počasi. Eno glavnih vprašanj je, ali smo se pripravljeni oskrbovati z električno energijo na energetski ravni?

Pri Bloombergu so naredili analizo, da bi odgovoril na to vprašanje. Po njihovih podatkih je trenutno na svetu okoli 27 milijonov vozil z baterijo, ki jo polnimo s pomočjo priključka.

Renault zoe Boleča primerjava Avto Kje je polnjenje električnih avtov najbolj umazano in kje čisto

Na podlagi povprečnih prevoženih razdalj, učinkovitosti vozil v različnih državah, segmentov električnih vozil, delitve med popolnoma električnimi in priključnimi hibridi ter nekaterih drugih dejavnikov, so pri Bloombergu ocenili, da bo svetovno povpraševanje po električni energiji iz teh električnih vozil letos okoli 60 teravatnih ur. Glede na globalno povpraševanje po električni energiji, ki je je 28.000 tWh, to predstavlja le 0,2 odstotka.

bencinska črpalka, gorivo Avto Zakaj se ročka za polnjenje na črpalki včasih zatakne?

Tesla polnilnica | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Za primer vzeli izpostavljenost Norveške

Logično je, da je številka nizka, saj so po svetu velike regije brez elektrifikacije v prometu, zato so kot primer vzeli Norveško, kjer je že 20 odstotkov flote vozil električne. Kolikšen je odstotek povpraševanja po energiji? 1,4 odstotka, kar je višja številka od povprečja na svetu, a ne zelo visoka.

predstavitev VW ID.4 Eksperiment Avto Eksperiment: Kateri električni avtomobil pripelje najdlje?

Pri Bloombergu zato v naslednjih dveh desetletjih pričakujejo dokaj hiter razvoj sektorja, hkrati pa upoštevajo dve možnosti. Prva je, da bo sprejetje električne mobilnosti bolj progresivno, pri čemer bo do leta 2040 delež električnih avtomobilov 75-odstoten, druga pa predvideva hitrejši prehod, pri katerem bodo električna vozila skoraj v celoti pokrivala trg že do leta 2030.

Električni avto E-mobilnost Avto Končno pametni predlogi EU glede e-vozil

Po prvem scenariju naj bi do leta 2040 po svetu vozilo 730 milijonov električnih avtomobilov, kar bi pomenilo 7-odstotno povečanje povpraševanja po energiji. V drugem bi se številka dvignila na milijardo vozil, povpraševanje po energiji pa naj bi naraslo do 9 odstotkov. Ker pa niso vsa vozila avtomobili in bi prišteli še tovornjake, avtobuse, motorna kolesa itd., bi bili odstotki (v obeh primerih) med 11 in 15 odstotkov.

Komentarjev 51
  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 15:59 07.november 2022.

    Eh kaj pa cena teh vozil, kako bo ko bo crknila baterija in bo potrebno spet globoko sečt v žep. Kaj pa ko bo prišlo do prometne nezgode in do požara na vozilu? Kaj pa, ko bo splošno pomanjkanje el. ...prikaži več energije, ki jo bomo pridobivali na premog? Kako pa bo na drugih konitinentih? Afrika, Azija, Južna in Severna amerika? Avstralija? Aja Evropa ima svojo atmosfero, svoj zakupljen luft... dajte ga no sračkat s tem nabijanjem o zelenem prehodu še ogromno vode bo prej preteklo po Dravi navzdol, preden

  • anica00 01:58 25.oktober 2022.

    Bo takrat dovolj elektrike in po kakšni ceni? Ne bo prišlo do el. mrka, kakšni nam trenutno grozi?

  • rd2dmk2 14:37 22.oktober 2022.

    problem je da tale bloomberg nima pojma..naredile se bodo boljše in zmogljivejše baterije in bo poraba elektrike še večja. ko bodo tovornjaki prešli na elektriko pa sploh. druga stvar je neznanje. spomite se samo čist običajnih sesalnikov 40 let nazaj ...prikaži večj so z 800vati, ali 1200 vati sesali prah, potem se je pa začela kampanija in smo v nekaj letih prišli do 3000+vatov. prah so pa sesali slabše. tudi tu bo enak problem, večje, zmogljivejše baterije, izkoristek pa slabši.