Avto > Na Štrom
16499 ogledov

Kitajci napadli Evropo z električnim SUV-jem

Aiways U5
1/6
Aiways
Nemci so objavili cene z odbito subvencijo za kitajski električni avtomobil aiways U5.

Poročali smo, da je nemški portal Focus Online pisal o tem, da se nemški avtomobilski trg v zadnjih mesecih sooča s popusti, ki lahko sežejo do petdeset odstotkov in več. Zelo konkurenčen je predvsem razred električnih vozil, ki se silovito razvija, na trgu pa je vse več električnih tekmecev, ne le uveljavljenih. Prodor so najavili tudi azijski avtomobili.

Aiways U5 | Avtor: Aiways Aiways

Avto Pomembna novica za lastnike električnih vozil

Tako lahko električni e-golf s popusti in subvencijami v Nemčiji stane tudi manj kot 15 tisočakov, tesla model 3 dobrih 37 tisočakov, nissan leaf dobrih 18 tisočakov, električna hyundai kona pa dobrih 21 tisočakov. Seveda odvisno od stopnje opreme in velikosti baterije.

Aiways U5 | Avtor: Aiways Aiways

PRIMA test električnih avtomobilov Avto Koliko zares porabijo električni avti?

Azijci prihajajo

Konkurenca se s prihodom kitajskih modelov še zaostruje. Tako je distributer Euronics na nemški trg ponudil električni kitajski SUV U5 zagonskega podjetja Aiways z začetno ceno 37.990 evrov. Različica z višjo opremo naj bi z novim znižanim 16-odstotnim DDV stala 40.990 evrov. Pri čemer je treba odšteti še subvencijo za električni avtomobil v višini 9480 evrov. Tako zasebni kupci plačajo 28.510 evrov za osnovno različico ali 31.510 evrov za tako imenovano “premium” različico.

Aiways U5 | Avtor: Aiways Aiways

Tesla model 3 Avto Kako izgubljajo vrednost električni avtomobili?

Zanimivo je tudi, da distributer Euronics, odgovoren za prodajo v Nemčiji, ni klasični avtomobilski prodajalec. Podjetje prodaja predvsem potrošniško elektroniko, računalnike, pametne telefone in gospodinjske aparate. Avtomobili doslej niso bili del njihove ponudbe. Euronics ima sicer v Nemčiji več kot 1000 trgovin. Poprodajne rešitve za Aiways je prevzela skupina Allianz.

Aiways U5 | Avtor: Aiways Aiways

Herbert Diess Končni test Avto Vrhovni šef VW na počitnice s kompaktnim električnim avtom

Dostava od oktobra

Aiways U5 je opremljen z baterijo s kapaciteto 63 kWh, ki po WLTP standardih zagotavlja do 410 kilometrov dosega. Omogoča tudi hitro polnjenje, in sicer od 30 do 80 odstotkov v 27 minutah. Poleg tega proizvajalec obljublja vse vrste asistenčnih funkcij, kot so pomočnik v zastoju v prometu, asistent za vožnjo po voznem pasu, samodejni asistent za parkiranje in prilagodljivi tempomat.
Euronics ponuja testne vožnje v 30 poslovalnicah kot del "roadhowa" z možnostjo prednaročila. Jeseni bodo ponudili tudi spletni konfigurator. Prve dobave vozil strankam naj bi bile opravljene oktobra.
 

Komentarjev 2
  • bobo7 15:08 20.avgust 2020.

    E golf ist šajze kapsul

  • Vunny 07:16 18.avgust 2020.

    Bravo za Nemčijo, mi, kot vedno, capljamo daleč zadaj. Povišajte subvencije ter znižajte že enkrat DDV, da bomo kaj potegnili iz tega, za prihodnost!