Avto > Na Štrom
4214 ogledov

Kitajska se boji lastnih proizvajalcev EV

Kitajska zastava Profimedia
Na Kitajskem so se odločili, da bodo zavrli širitev proizvodnje električnih vozil, saj se bojijo novih projektov, ki zaidejo v slepo ulico. Zato so uvedli ukrepe proti novim projektom za električna vozila.

Kitajska je pred dnevi predstavila nov strateški načrt za razvoj avtomobilskega sektorja, v katerem je marsikoga presenetila z navedbo, da pričakujejo, da bodo vse do leta 2060 še izdelovali avtomobile z motorji z notranjim zgorevanjem, četudi s pomočjo vodika, sintetičnih goriv in amonijaka.

Država, ki danes velja za največjo proizvajalko električnih vozil, lani pa je obveljala celo za največjo izvoznico avtomobilov, vsega očitno noče staviti na enega konja. Vrh vsega se celo boji prehitre širitve sektorja električnih vozil, kot poroča Financial Times China.

 | Avtor: Epa Epa

Namestnik kitajskega ministra za industrijo in informacijsko tehnologijo Xin Guobin je povedal, da beležijo nezadostno povpraševanje iz tujine in da bodo uvedli stroge ukrepe za preprečitev "slepih projektov" razvoja novih električnih vozil. S tem bi radi preprečili predvsem uničujočo tekmovalnost na domačem trgu, predvsem potem, ko je Tesla Motors sprožil cenovno vojno. Izognili bi se radi tudi potencialnim tveganjem, ki izhajajo iz evropskega preiskovanja kitajskih proizvajalcev.

Evropska unija namreč sumi, da se Kitajska zateka k nepoštenim poslovnim praksam, kakršne so nepoštene subvencije in poceni posojila, ki kitajskim podjetjem omogočajo, da na evropskem trgu ponujajo poceni električna vozila. Evropska unija se pripravlja tudi na protiukrepe v obliki zvišanih uvoznih davščin.

Celo direktor Tesla Motors Elon Musk se boji ofenzive kitajskih proizvajalcev. Kljub temu, da tudi sam avtomobile iz kitajske tovarne uvaža v Evropo, zagovarja uvozne omejitve, ki jih napoveduje Evropska unija.  Za Reuters je povedal, da bodo brez uvedbe trgovskih ovir kitajski proizvajalci uničili večino drugih avtomobilskih proizvajalcev po svetu. Dodaja, da so kitajski avtomobilski proizvajalci izjemno dobri in kot takšni pomenijo resno grožnjo njihovim tekmecem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 15:40 19.februar 2024.

    Kitajci niso butasti, vedo da preveč in prehitro ni dobro, sploh pa pri EV, ki rabijo energetsko infrastrukturo in pa seveda reciklažo akumulatorjev...