Avto > Na Štrom
2879 ogledov

OECD: električni avti glede emisij slabši od klasičnih!

Renault in električni avtomobili Renault
Študija nakazuje, da lahko električni avtomobili proizvajajo celo več trdnih delcev od njihovih tekmecev z motorji na notranje zgorevanje.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj OECD je pripravila študijo, ki opozarja, da postajajo velik povzročitelj onesnaženja zaradi prometa tudi trdni delci, ki odpadajo z zavor, gum in cestnih površin. Množični pojav električnih vozil bil lahko težave še povečal.

elektrika Avto Plačilo za lastnike električnih vozil

Električni avtomobili sicer, tudi če upoštevamo način pridobivanje pogonske električne energije, res oddajajo manj ogljikovega dioksida in drugih z izpušnimi plini povezanih škodljivih snovi kot avtomobili z motorji na notranje zgorevanje, vendar študija opozarja, da so lahko neizpušne emisije trdnih delcev pri njih celo višje.

Električni avto in LPP | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Povečana masa

To velja predvsem za avtomobile z velikimi dosegi, ki lahko sežejo vse do 500 kilometrov. Zaradi težkih baterij imajo namreč v primerjavi z bencinskimi in dizelskimi avtomobili večjo maso, zaradi česar pride do povečane obrabe zavor in gum ter cestne površine, po kateri vozijo, proizvodnja trdnih delcev pa se lahko poveča celo za tri do osem odstotkov.

električni avto Avto Kako polniti električni avto pod blokom

Študija dodaja, da lahko k povečani tvorbi trdnih delcev v urbanih okoljih pripomorejo celo električna kolesa, saj so tudi ta zaradi velike mase in zmogljivih kolutnih zavor tvorijo občutne količine trdnih delcev. Čeprav manj, bi k tvorbi trdnih delcev med zav9ranjem pripomorejo celo električni skiroji.

S-bikes električno kolo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pomembna tudi kakovost gum in asfalta

Kritiki študije po drugi strani opozarjajo, da bi morebitno povečanje obdavčitve električnih vozil upočasnilo njihovo uvajanje, ki seveda prinaša številne dobrobiti, saj predvsem v mestnih središčih pripomorejo k zmanjšanju onesnaženja s strupenimi izpušnimi plini in hrupom.

avto izpuh Pazljivo Avto Imate dizla in ga v teh dneh uporabljate le za pot v trgovino?

Opozarjajo tudi, da električnih avtomobilov in njihove povečane mase ne bi smeli nujno kriviti za tvorbo trdnih delcev, saj je ta odvisna tudi od same sestave gum in cestne podlage. Uporaba bolj kakovostnih električnim avtomobilom prilagojenih gum in kakovostnejših zmesi v cestnem tlaku bi torej lahko tudi pripomogla k zmanjšanju tvorbe trdnih delcev.

Dunajska cesta | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 2
  • ivo1 17:43 06.januar 2021.

    Po 10.000 prevoženih km so zavore na mojmu e-up! še kot nove. Nič Pm 10 iz tega naslova torej! Bodo originalne zavore zlahka zdržale čez 200.000 km. In tudi gume so zaemkrat še skoraj kot nove. Je pa res malo ...prikaži večmalo lažji in malo manjši kot moj prejšnji diesel avto... In - ne, res nima 500km dosega z enim polnjenjem. To pa tudi drži...

  • ode 18:55 05.januar 2021.

    Vsak visoko tehnološki izdelek, ko se začne masovno proizvajati in prodajati, je že zastarel. Cena mu začne strmo padati in bliža se zaton. Tako bo tudi s el. avtomobili, ki se trenutno proizvajajo in prodajajo. Trg bodo preplavili rabljeni el. ...prikaži več avtomobili, ker se jih bodo tisti, ki so jih krepko preplačali zaradi imagea, skušali čim prej znebiti za vsak denar, dokler zanje še obstajajo kupci.