Avto > Na Štrom
3636 ogledov

Plačilo za lastnike električnih vozil

Renault ZOE Anže Petkovšek Renault ZOE
Množičen prehod na električna vozila bi za seboj potegnil velike spremembe v energetskem sistemu. Renault je ponudil rešitev.

Francoski operater električnega prenosnega omrežja RTE, Jedlix (evropska osnova za združevanje električnih vozil in omrežja) in Skupina Renault so podpisali dogovor o sodelovanju pri preskušanju zmožnosti električnih vozil, da prispevajo k uravnoteževanju proizvodnje in porabe električne energije z upravljanjem njihovega polnjenja. To preskušanje je del pričakovanega razvoja trga drugotnih rezerv, ki bo z letom 2021 odprt za evropsko konkurenco.

električni avto Avto Kako polniti električni avto pod blokom

Obsežno vključevanje nestabilnih obnovljivih energijskih virov in zapiranje tradicionalnih termoelektrarn, ki je predvideno v večletnem energetskemu programu, silijo RTE v iskanje inovativnih rešitev za prožnost in v sodelovanje z novimi akterji, da bi s kar se da zmernimi stroški lahko zagotovili uravnoteževanje električnega sistema.

Renault ZOE | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Denar; prihranki Avto Privid glede prevoza v Evropi leta 2030

Danes je drugotna rezerva večinoma vezana na termo- in hidroelektrarne. RTE, Jedlix in Skupina Renault predlagajo preskušanje nove možnosti: upravljanja polnjenja električnih vozil, s katerim bi glede na signale, ki bi jih pošiljal RTE, električno energijo odvzemali ali oddajali v omrežje in s tem pomagali RTE pri uravnoteževanju proizvodnje in porabe. To je ena od storitev, ki jih bo električna mobilnost lahko zagotavljala električnemu sistemu prihodnosti . Cilj tega preskušanja je ovrednotenje ne le tehničnih možnosti te nove vrste storitve, ki temelji na v vozila vgrajeni povezljivosti, ampak tudi vrednosti tega za električno omrežje in ne nazadnje tudi za lastnika električnega vozila.

Xpeng G3 Avto Xpeng na poti v Evropo

»Električna vozila so izvrstna priložnost za elektroenergetski sistem in za prehod v nizko ogljično gospodarstvo. Da bi jo izrabili na najboljši možen način, moramo danes preskušati načine medsebojne povezanosti vozila in sistema,« pravi Thomas Veyrenc, izvršni direktor za strategijo in napovedi pri RTE.

elektrika | Avtor: Profimedia Profimedia

Akio Toyoda Politiki, slišite? Avto Udarna izjava: Politiki glede emisij električnih avtov nimajo pojma

»Sodelovanja z RTE in Jedlix se veselimo. To je pomemben korak v vključevanju električnih vozil v energetsko omrežje kot njegovih ključnih členov. Na dolgi rok bodo lastniki naših električnih vozil pridobili z bolj gospodarno in zeleno porabo električne energije in bodo tako plačani za storitev, ki jo bodo opravljali za elektroenergetski sistem,« pravi Yasmine Assef, direktorica programa »New Energy Business« Skupine Renault.

Komentarjev 1
  • Snežinko 16:04 28.december 2020.

    Aha, torej zadeva je (lahko) taka: pridem domov, priklopim avto na polnjenje. Čez nekaj ur želim iti nekam - a glej, ga vraga - avto je PRAZEN...???