Avto > Na Štrom
13591 ogledov

Še ena goreča ladja z avtomobili na dnu morja?

Požar na ladji, ki prevaža električna vozila Epa
Zadnje novice o požaru na trajektu Fremantle Highway s 3783 avtomobili na krovu, veliko je električnih, niso spodbudne. Lahko ga doleti podobna usoda kot trajekt Felicity Ace, ki je z dragocenim tovorom končal tri kilometre pod vodno gladino.

Pretekli teden je ob obali Nizozemske na tovorni ladji, ki prevaža avtomobile, izbruhnil požar. Umrl je en član posadke, več drugih pa je poškodovanih. Ogenj bi lahko gorel več dni, so takrat sporočili iz obalne straže.

Velikanska ladja Fremantly Highway, ki je prevažala 3783 novih vozil, je plula med nemškim pristaniščem Bremerhaven in egiptovskim Port Saidom, ko naj bi se vnelo eno od električnih vozil na krovu, sumijo preiskovalci. Okoli ladje je več plovil, ki skrbijo za njeno varnost in stabilnost. Vendar ta prizadevanja otežuje vreme, veter in morski tokovi. Prvotni podatki so bili, da je na plovilu samo 28 električnih avtomobilov. Vendar pa je japonsko podjetje K Line, ki ima v najemu ladjo, prišlo do novih podatkov. Pojasnjujejo, da je električnih avtomobilov veliko več, skupaj 498, čeprav ni jasno, ali gre za čisto baterijska vozila ali priključne hibride z manjšimi litij-ionskimi baterijami. Vsekakor pa je na ladji dovolj "gorljivega materiala", da jo lahko uniči. In zato ni presenetljivo, da gasilci še vedno izgubljajo boj z ognjem.

Drugi večji požar na ladji bi utegnil vplivati na prevoz električnih avtomobilov v prihodnje. Že pred to tragedijo so nekateri ladjarji, na primer norveška Havila Kystruten, zaradi njihovega problematičnega gašenja popolnoma prepovedali prevoz električnih avtomobilov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Syn
    Syn 08:38 31.julij 2023.

    Na kraj pameti mi ne pride da si kupim električno kanto. Vozil bom na gorivo, pa če bom še kdaj imel novi avto ali ne.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:20 31.julij 2023.

    No to se bo dogajalo redno vsepovsod,recimo v garžnih hišah,zato nehajte posiljevat ljudi s temi električnimi igračami

  • Toma 07:32 31.julij 2023.

    Morali bodo prerihtati ladje za prevoz EV. Vsak bo moral biti na klančini in če bo zagorel, ga avtomatično spustijo v morje ;-)