Avto > Na Štrom
13166 ogledov

Spoznali smo najbolj zaželenega rolls-royca, ki že ima slovenskega kupca

Rolls-Royce spectre
1/26
Žurnal24
Spectre je prvi električni Rolls-Royce. Čakalne dobe so zelo dolge. Če ga naročite danes, ga boste dobili leta 2025. Stane okoli pol milijona evrov, lahko pa tudi nekajkrat več, saj imajo kupci pri personalizaciji povsem odprte številne možnosti. Kot smo izvedeli, so naročila zanj prišla tudi iz Slovenije.

Rolls-Royce je lani predstavil svoj prvi baterijski električni avtomobil, kupe spectre. »Duhovni naslednik« rolls-royce phantoma coupe je na prvi pogled precej podoben svojemu sopotniku z motorji z notranjim zgorevanjem, vendar pa je povsem drugačen, predvsem pa bolj aerodinamičen, tih in uglajen, nam je ob predstavitvi v Münchnu povedal Frank Tiemman, ki je pri izdelovalcu prestižnih vozil zadolžen za PR.

Rolls-Royce spectre | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Kaj pomeni spectre?

Spectre v prevodu pomeni "žezlo", ime pa se je pri Rolls-Roycu prvič pojavilo že leta 1910, ko je podjetje izdelalo šasijo 1601. Claude Johnson, takratni komercialni direktor Rolls-Roycea, je šasijo 1601 uporabil kot nekakšen demonstrator za poskusno uporabo - poimenoval jo je 'The Silver Spectre'.

Rolls-Royce spectre | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Naslednji primerek imena spectre, ki se je pojavil na modelu znamke Rolls-Royce, je bil na enem od poskusnih avtomobilov znamke, ki je imel pripono "EX". Ti avtomobili so bili uporabljeni za eksperimentiranje z novim inženirskim razvojem in tehnologijami ter so bili pogosto podvrženi obsežnim testom v težkih in neizprosnih pogojih resničnega sveta. 

Rolls-Royce spectre | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Eden od teh avtomobilov, 30EX, je bil razvit s popolnoma novim motorjem V12 na povsem novi šasiji z neodvisnim sprednjim vzmetenjem. Ko je bil 30EX, ki se je pojavil leta 1934. Testna različica je dobila kodno ime "spectre", izdelanih je bilo devet primerkov. Končni izdelek se je leta 1936 razvil v model phantom III, testni modeli 30EX 'spectre' pa so močno pripomogli k temu, da so pri Rolls-Royce ohranili sloves prefinjenosti in status »najboljšega avtomobila na svetu«.

Frank Tiemann, Rolls-Royce | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Spectre, ki so mu oblikovalci namenili elegantno štirisedežno kupejevsko obliko, pri kateri so se zgledovali po plovilih, razpolaga tudi s solidnimi zunanjimi merami, saj je dolg 5,453, širok 2,080 in visok 1,559 metra, medosna razdalja 3.210 milimetrov pa zagotavlja, da bo potnikom v notranjosti res razkošno udobno. In tudi, da voznik ne bo imel prehudih težav, saj kljub velikim meram obračalni krog meri »le« 12,7 metra.

Rolls-Royce spectre | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Najprej rolls-royce, nato elektrika

Skoraj 80 let pozneje se je ime spectre uradno pridružilo modelski zasedbi in to v serijski izvedbi kot prvo baterijsko vozilo znamke. Tako kot njegovi zgodovinski predniki tudi novi spectre pomeni pomemben mejnik za znamko Rolls-Royce in bo znamki še naprej pomagal začrtati novo pot naprej v novo obdobje. Do leta 2030 želijo povsem elektrificirati svojo modelno floto, pri čemer, kot je za Žurnal24 povedal Tiemman, bodo tudi v električni dobi to pravi rolls-royci. "Rolls-Royce najprej in šele nato elektrika," o spectru pravi sogovornik in dodaja, da je bil spectre od samega začetka zasnovan kot električno vozilo, pa čeprav videz tega ne razkriva. "Že na prvi pogled mora biti prepoznaven rolls-royce, kar pomeni, da mora imeti dolgo medosno razdaljo, dolg pokrov motorja, kratke previse, velik prtljažni. Imeti mora klasične proporce rolls-royceov."

Rolls-Royce spectre | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Za vsako hči ena vrtnica

"Mi ne izdelujemo avtomobilov, pri nas gre za luksuz, avtentičnost, inspiracijo," pravi Tiemman, ki na naše vprašanje, koliko stane povprečni rolls-royce ni mogel odgovoriti. "Od pol milijona pa tudi nekajkrat več. Personalizacija je ključna za našo znamko. Samo posamezen del ali detajl lahko stane več kot celotno vozilo. Kupci imajo najrazličnejše želje," pravi sogovornik, ki je na nekaj primerih pokazal, kakšne so te želje. Neimenovani kupec iz Skandinavije je želel imeti kabino, predvsem streho od znotraj personalizirano v obliki vrtnic. "Zaljubljen je v vrtnice, vse štiri hčerke je poimenoval po vrtnicah," pojasnjuje Tiemman in dodaja, da elektrifikacija prinaša tudi prednosti. Baterija v dnu še povečuje stabilizacijo vozila na cesti in še dodatno zmanjšuje prodor hrupa v kabino.

Rolls-Royce spectre | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Spectre je tudi najbolj povezan rolls-royce doslej, saj s pomočjo sistema »decentralizirane inteligence«neprestano sprejema in procesira podatke iz velikanskega števila virov in zagotavlja vrsto funkcij. Da so mu zagotovili zanesljivost, so ga inženirji izpopolnili med 2,5 milijona testnih voženj. V potniški kabini so oblikovalci izpopolnili tudi slovito »zvezdno nebo«, saj so ga razširili tudi na »zvezdna vrata«, ki jih osvetljuje 5.876 lučk, prav tako pa tudi na armaturno ploščo, ki jo na sovoznikovi strani osvetljuje več kot 5.500 lučk.

Rolls-Royce spectre | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Lastniki ga bodo polnili dvakrat na mesec

Čeprav gre za električno vozilo je okvir iz aluminija kot pri ghostu in phantomu. Glede električnega dosega, ta je 530 kilometrov pa ne vidi nobenih težav, saj povprečni lastnik njihovega vozila na leto prevozi med 4.000 in 6000 kilometrov ."Večina lastnikov bo avtomobil polnila doma. Glede na število prevoženih kilometrov v povprečju dvakrat na mesec. Vseeno pa so omogočili tudi hitro polnjenje. Baterija se od 10 do 80 odstotkov napolni v 34 minutah, 10 minut polnjenja je dovolj za 100 kilometrov vožnje," razloži sogovornik, ki smo ga vprašali, ali drži, da imajo posebne pogodbe, da kupci spectra vozil one bi prodali naprej. Vrsta za vozilo je dolga. "Res je, zato imamo posebne pogodbe ob nakupu," priznava in dodaja, da imajo za spectre kupca tudi iz Slovenije. Zanimivo, če danes naročite spectre, ga boste čakali vsaj dve leti, zato so si številni za vmesni čas kupili model ghost ali phantom.

Rolls-Royce spectre | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Tiemman priznava, da se je v zadnjih letih spremenila tudi struktura kupcev, tudi mladi kriptomilijonarji so kupci njihovih vozil. Povprečna starost se je spustila na okoli 50 let, a pomlajevanja klientele ne vidi. Prav tako, kljub rekordni prodaji, na leto ne nameravajo izdelati 10.000 vozil. "Vedno jih bomo izdelali toliko ,da bo povpraševanje nad ponudbo," priznava sogovornik, ki verjame, da je nakup njihovega vozila zelo dobra naložba. Zakaj? Povedal nam je zgodbo, da imajo prodajni salon v eni od držav v neposredni bližini igralnice na srečo. Naravnost iz igralnice je z vrečko priigranega denarja v njihov prodajni salon vstopil mlad moški, ki so ga vprašali, zakaj bi tako porabil denar in zakaj za rolls-royca. Dejal je, da bo tako denar najbolj varno naložen za prihodnost.

Rolls-Royce spectre | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Nekaj poudarkov o rolls-royce spectre

Pogonski sklop z močjo 430 kilovatov in navorom 900 njutonmetrov omogoča pospeške do 100 kilometrov na uro v 4,5 sekunde.
Spectre, ki se bo v Rolls-Royceovi ponudbi uvrščal med cullinana in phantoma, je zgrajen na popolnoma aluminijasti šasiji, ki je po zaslugi dodatnih okrepitev in integrirane baterije za 30 odstotkov bolj toga od termičnih. Baterija zagotavlja tudi popolnoma gladko dno, med njo in malce nad njo dvignjenim podom kabine pa je ostal prostor za kable. Baterija zato zagotavlja tudi 700 kilogramov zvočne izolacije.

Inženirji so električnemu avtomobilu prilagodili tudi njihovo vzmetenje, ki ga imenujejo planar. S hardverom in softverom so namreč zagotovili, da to upošteva tako voznikove vozne navade kot tudi cestne pogoje in zagotavlja udobje »kot na leteči preprogi«. Sistem lahko med drugim odklop stabilizatorje in kolesom omogoči, da delujejo samostojno in zgladijo nenadne udarce s podlage. Zmanjša tudi neudobne tresljaje zaradi nepravilnosti na podlagi. Po drugi strani pred ovinkom priključi stabilizatorje in s pomočjo 18 tipal zagotovi stabilno vožnjo.

Rolls-Royce spectre | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Personalizirane cigare

Rolls-Roycu kljub cvetočemu poslu ni brez težav. Njihovi avtomobili so izdelani ročno, to počnejo mojstri obrti, ki pa jih je vse manj. Ko so naredili analizo v Veliki Britaniji so ugotovili, da je ves izobražen kader zaposlen pri njih, zato posegli tudi po kadrovskem bazenu iz drugih delov Evrope. Kot priznava Tiemman, imajo zaposlene tudi Slovence. Vsem pa je skupno, da morajo biti mojstri svojega posla. Zanimiva je zgodba, kako so na svojo stran pritegnili kupca. Naredili so podrobno analizo in ugotovili, katera je njegova najljubša znamka cigar in konjaka. Ko je pred podpisom pogodbe prišel v hotel, da je v hotelski sobi čakal najljubši konjak in personalizirana škatla s cigarami.

"Poskušamo ugoditi vsem zahtevam naših strank, če so izvedljive," pravi Tiemman, a ene zahteve še niso dobili – med zvezdniki je popularno veganstvo. Madona prisega na veganske izdelke, tudi pri avtomobilih, a take želje pri Rolls-Royceu za zdaj še ni bilo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Drejc79 18:08 21.september 2023.

    Se opravičujem se mi je zgodil tiskarski škrat. Pravilno je SCEPTER

  • Drejc79 18:06 21.september 2023.

    Spectre ne pomeni žezlo. Angleška beseda za žezlo je sceper

  • bi_ba 17:32 21.september 2023.

    Notranjost je tako grda in kičasta, da ga zastonj ne maram. Čisto za bogate kmetavzarske bedake.