Avto > Na Štrom
6223 ogledov

Tesla spet prilagaja cene

Tesla model Y Anže Petkovšek Tesla model Y
Tesla je presenetljivo dvignila cene na dveh največjih avtomobilskih trgih na svetu, Kitajskem in v ZDA. Kaj se bo zgodilo v Evropi?

V zadnjih mesecih je pionir na področju električnih avtomobilov, ameriška Tesla, kar nekajkrat znižala cene svojih električnih vozil. S tem je sprožila cenovno vojno med ponudniki električnih vozil. Zdaj so pri Tesli spet presenetili, a so za razliko od zadnjih mesecev cene svojih vozil povišali. Za zdaj na Kitajskem, Japonskem, v ZDA in v Kanadi. Gre za manjše popravke cen navzgor, saj so se avtomobili podražili za do 260 evrov, poroča tiskovna agencija Reuters.

Kljub temu so cene še vedno precej nižje kot v začetku leta. Izvršni direktor Elon Musk je napovedal, da podjetje bolj skrbi obseg kot marža. Cilj Tesle je na trg pripeljati čim več e-avtomobilov, tudi, če z njimi ne zaslužijo nič, je izjavil Musk.

Elon Musk | Avtor: Profimedia Profimedia

V Evropi so cene do zdaj ostale nespremenjene. Po pisanju spletne strani Automobilwoche pa tudi v Nemčiji ostaja povpraševanje po električnih vozilih visoko: v prvem četrtletju je bil kompaktni SUV model tesla Y najbolje prodajan model vozila. Zato Nemci predvidevajo, da bo Tesla prilagodila cene tudi v Evropi. Čeprav se število konkurentov povečuje, ima Tesla še vedno koristi od slovesa pionirja med proizvajalci električnih vozil. Američani so v prednosti, ko gre za programsko opremo, vendar imajo tudi slabosti, ko gre za kakovost in storitve za stranke, še piše Automobilwoche.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 18:27 03.maj 2023.

    Ko bo na novo izumil armaturo z gumbi ga bom jemal resno. Do takrat pa: Čao Miki v rit mepiši!