Avto > Na Štrom
19988 ogledov

Elon Musk z nižanjem cen spravlja v obup tekmece

Tesla polnilnica MatijaJanežič
Tesla Motors je s korenitim znižanjem cen tesel modelov 3 in Y vzbudil pravi vihar med tekmeci.

Analitiki nam že dolgo zagotavljajo, da se bodo cene električnih avtomobilov sčasoma znižale, kar se bo dogajalo hkrati s povečevanjem prihrankov, ki jih bodo proizvajalce dosegli s povečevanjem proizvodnje, padle pa bodo tudi cene baterij. 

Tesla model Y Na 1. mestu električar! Avto Nov mejnik pri prodaji avtov v Sloveniji: Na prvem mestu električar!

Tesla model Y | Avtor: Tesla Tesla

Obljubljali so tudi, da bodo do leta 2025 električni avtomobili stali približno toliko kot njihovi tekmeci z motorji z notranjim zgorevanjem. Vendar pa se do zdaj nič od tega še ni uresničilo. Prav nasprotno, podražili se niso le klasični avtomobili, ampak tudi električni. Zdi pa se, da je končno prišlo do prelomne točke, do katere sicer ni prišlo po naravni poti, ampak je vajeti zategnil Elon Musk.

Pocenitev ni le kozmetična

Znižanja cen, ki si jih je v zadnjem času privoščila Tesla Motors, gotovo niso kozmetične. Zgolj v zadnjih treh mesecih je namreč podjetje cene za model Y v ZDA znižalo za solidnih 29 odstotkov, enak trend pa je preneslo tudi na Kitajsko in v Evropo. Pogled na Teslin cenik je zato prestrašil mnoge prodajne direktorje, ki so se morali odzvati na odločitev Tesla Motors.

Tesla model Y "Ker lahko" Avto Tesla konkurenci ravnokar spet povzročil hude bolečine

Na Kitajskem sta cene takoj znižali podjetji Xpeng in Seres, v ZDA pa je Ford ceno mustanga mach-E, ki je tam prodajna uspešnica, čez noč znižal za približno 5.400 evrov. Pri Fordu so hkrati napovedali, da bodo letos za razvoj električnih avtomobilov namenili tri milijarde dolarjev. Fordov izvršni direktor Jim Farley je pred nedavnim povedal, da bo povsod izbruhnila cenovna vojna. Mercedes-Benz je cene električnih vozil za zdaj znižal le na Kitajskem, kar gotovo ne bo dovolj. Tudi pri Renaultu so napovedali prilagoditev cen svojih električnih vozil in rahlo znižanje cene renaulta megana E-tech. Vendar to znižanje gotovo ne bo dramatično.

Elon Musk | Avtor: Epa Epa

Kdo bo zmagal?

Pri Automotive News Europe so poročali, da več nemških avtomobilskih managerjev pri zniževanju cen ni voljno slediti Elonu Musku. Mercedes-Benzov direktor Ola Kallenius je povedal, da gre njegovemu podjetju z električnimi avtomobili dobro in so v prvi četrtini letošnjega leta dosegli boljše rezultate od pričakovanih prav po zaslugi konstantnih cen. 

Renault Austral Renault Avto Znižanje cen Tesle je "opozorilo"

Tudi pri Volkswagnu ne načrtujejo korenitega znižanja cen električnih avtomobilov, prav tako pa tudi ne pri Renaultu. Renaultov glavni finančni direktor Thierry Pieton je povedal, da ni prave vzpodbude za znižanje cen in vstop v spiralo padanja, ki jo poskušajo zasukati nekateri tekmeci. Analitik Daniel Roeska pa napoveduje, da bi lahko znižanje cen na koncu udarilo po samem podjetju Tesla Motors.

renault megane e-tech electric | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

"Tesla Motors ne žrtvuje le svojih marž, da bi prevladalo na trgu. Do določene mere si spodkopava dobro ime in vrednote znamke, ki jih je zgradilo. Ti vidiki pa so zelo pomembni prav v premijskem segmentu, kje sta dojemanje znamke in njen socialni status v središču prodaje," pojasni Roeska.

Ford Mustang Mach-E Cene avtov Avto Domine začele padati, Teslin konkurent čez noč cenejši za četrtino

Vendar pa bo to kupcem gotovo všeč, saj bodo lahko teslo model 3 kupili za ceno peugeota e-2008, teslo model Y pa za ceno kie e-nira ali škode enyaqa iV. Zdi se torej, da pravi cenovni pretres Tesline tekmece šele čaka in samo čas bo pokazal, kako dolgo bodo lahko zdržali pritisk ali kako dolgo bo Tesla Motors lahko zdržal svoj "dumping".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • rd2dmk2 19:17 27.april 2023.

    tesla že ve zakaj lahko spusti cene.. ko bo imel trg pod sabo- kar pomeni da bo zbirsal konkurenco, bo pa udaril z vso svojo skrito artilerijo. en dan boste dobili sporočilo,, v stilu bila getsa.. windows tesla out of ...prikaži več use, to windows tesla XP need to be upgrade. price.. "sitnica-- samo" 10.000€

  • Boschtjan Zupanchich 15:48 27.april 2023.

    ... ja, in "auspuh" imajo pa žal še vedno v Šoštanju , in to OOOgrrrooooomennnnnnn ... !!! ! !!!

  • Klavdij Mervič 10:33 27.april 2023.

    Musk ne dela dumpinga, ker povprečno pri avtomobilu zasluži čez 9000$. Ostali ne morejo spustiti cene, ker pri svojih avtomobilih delajo izgubo. Ford pri svojem pickupu F150 lightning in Mach-E recimo dobrih 40% izgube. Samo lani so naredili 8 milijard ...prikaži več plusa pri ICE avtomobilih, a 2 milijardi izgube pri EV vozilih, čeprav jih ne izdelajo veliko. Dokler se bodo pokrivali iz bencinarjev bo šlo, potem pa ...