Avto > Na Štrom
3878 ogledov

Vas je strah, da ne bi dobili subvencije za e-avto?

Hyundai Kona electric električni avto polnjenje polnilnica Saša Despot
Če ste med tistimi potencialnimi kupci, ki oklevate pri nakupu električnega vozila, ker vas je strah, da ne bi dobili subvencije, potem brez skrbi. Teh je še več kot dovolj, do zdaj jih je bilo v koledarskem letu 2022 izdanih le 830. Se pa boste za odobritev vloge kar dodobra načakali.

Kot so nam odgovorili iz Eko sklada, kjer skrbijo za subvencije električnih vozil, je trenutna čakalna doba za odobritev subvencije za električna vozila približno dva meseca. Eko sklad sicer ponuja tudi možnost ugodnega kredita za nakup električnega vozila ali vozila na plin – za odobritev slednjega je prav tako treba čakati slaba dva meseca.

Ni skrivnost, da je Eko sklad kadrovsko podhranjen, tako da se ta težava z dolgo čakalno dobo vleče že precej časa. A še precej huje je pri subvencijah za sončne elektrarne, kjer se zaradi močno povečanega povpraševanja čaka tudi več kot 8 mesecev, kot je razvidno s spletne strani Eko sklada.

Do subvencije za električno vozilo so upravičeni tako občani kot pravne osebe.

Zaenkrat je Eko sklad v letošnjem letu odobril vsega 830 subvencij za električna vozila, res pa je, da je treba pri tem upoštevati skoraj dvomesečno zamudo pri reševanju vlog. Kot so nam sporočili iz Eko Sklada, so do danes za subvencijo električnih vozil namenili 2,8 milijona evra, na voljo je – tako sporočajo iz Eko sklada – ostalo še 4,9 milijona evrov. 

Natančnejši pregled podatkov pokaže, da je od Javnega poziva iz decembra 2020 država namenila skupno 11,5 milijona evrov za nepovratno subvencijo pri nakupu električnih vozil za občane in pravne osebe. Letos je bilo do zdaj porabljenih 2,8 milijona evrov, v letu 2021 3,8 milijona evrov, v skladu pa je ostalo še 4,9 milijona evrov. 

Komentarjev 1
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:59 08.oktober 2022.

    Električni avto pa res ni pametno kupit,kam daleč greš boš porabil časa ,ker treba baterijo polnit ,razen če mislite spat na polnilnicah,potem bognedaj da ostaneš v koloni ,ti se sprazni baterija,ker enako troši,pozimi gretje ,poleti klima .No če imate viška ...prikaži več denarja,ga kupiš za po mestu ,za to je pa čist ok.Npr,iz Kopra v Ljubljano in nazaj ne prideš brez polnjenja.