Avto > Na Štrom
7800 ogledov

Uradno napovedan novi manjši in cenejši model Tesle

Tesla model 3 Tesla
Projekt Tesla Redwood je zelo blizu serijske proizvodnje. Gre za manjšega električnega križanca, s katero želijo pri znamki ustvariti naslednjo megauspešnico.

Po poročanju Reutersa so se pri Tesli obrnili na dobavitelje sestavnih delov z informacijo, da nameravajo sredi leta 2025 začeti s proizvodnjo masovnega modela pod kodnim imenom "Redwood." Gre za klasično poimenovanje projektov, iz katerih nato nastane serijski model. Pri Tesli od dobaviteljev pričakujejo, da bodo lahko zagotavljali tedensko proizvodnjo 10.000 vozil. 

Dva ločena vira sta za Reuters povedala, da gre za model manjšega kompaktnega križanca, ki bo tudi cenovno umeščen pod zdajšnja model 3 in model Y. To dopolnjuje napoved šefa Elona Muska, ki je v sredo v pogovoru z investorji napovedal, da bodo v matični tovarni v ameriškem Teksasu v drugi polovici prihodnjega leta začeli izdelavo naslednje generacije baterijskega avta. Proizvodnjo bodo nato stopnjevali z vključitvijo tovarne v Mehiki in še eno dodatno na drugi celini, ki bo določena enkrat letos. 

Musk je v klicu z investitorji opozoril, da bo proizvodnja novega modela na povsem novi platformi zelo zahtevna, saj bo vključevala številne še nikoli uporabljene tehnologije. S tem je tudi precej ohladil pričakovanja investitorjev, hkrati poslovni rezultati zadnje četrtine lanskega leta kažejo negativno sliko prihodkov. Delnice Tesle so posledično potonile. 

Tesla model Y Petkrat prvič! Avto Zdaj je uradno, novi kralj Evrope med avti je ...

Elon Musk | Avtor: Profimedia Profimedia

Ključen za naslednji val rasti

Novi model, ki za zdaj nima uradnega imena, bo ključen za povečanje globalnega tržnega deleža Tesle, ki ga je v zadnjem času močno načela cenejša konkurenca iz Kitajske, v prvi vrsti znamka BYD. Podobne rasti prodaje, kot jo je znamka pokazala v letu 2023 z zniževanjem cen in s tem tudi marž, pa tudi ne gre več pričakovati. Musk je dejal, da bodo novi model predstavili junija 2025, začetek proizvodnje se bo po njegovi optimistični oceni začela nekaj mesecev kasneje, a bo zelo zahtevna. Po nekaterih napovedih naj bi nova platforma kasneje služila še za en dodaten manjši Teslin model.

O novem poceni masovnem avtu iz Tesle se govori že dolgo. Od njega je odvisen naslednji val rasti znamke, potem ko sta prvega predstavljala model 3 iz leta 2017 in model Y leta 2020. Njegova cena je še neznanka, zelo verjetno pa bo meril pod mejo 30 tisoč dolarjev oziroma evrov.

Musk sicer kot najresnejšega tekmeca vidi konkurente iz Kitajske. "Če ne bodo vzpostavljene nekakšna trgovinska bremena, potem bodo bolj kot ne uničile vse ostale avtomobilske znamke na svetu," je napovedal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:53 26.januar 2024.

    Govori se,da so kitajci razvili baterijo ki zdrži 30 let,no takrat pa morda

Sorodne novice