Avto > Na Štrom
1881 ogledov

V 24 urah po cesti v 14 državah, tudi Sloveniji

Porsche taycan Porsche
Nenavaden rekord in to z električnim avtom.

Pri britanskem mediju What Cars? so želeli razbiti mit, da ima električni avto doseg samo do trgovine in nazaj, gorje pa, če se z njim odpraviti kam daleč. Recimo na počitnice v tujino. 

Zato so si postavili izziv, da v 24 urah obiščejo čim več različnih držav. To je seveda mogoče le v Evropi, pa tudi avto ne more biti ravno vsak, saj mora omogočiti ultra hitro polnjenje. Izbrali so porscheja taycana v različici performance battery plus, ki ima 93 kWh baterijo in doseg z enim polnjenjem po WLTP do 500 kilometrov. Zelo pomemben je tudi podatek, da na primerni polnilnici omogoča polnjenje z močjo vse do 270 kW.

Treba je bilo le še začrtati pot, kako v enem dnevu prevoziti čim več držav in zagotavljati dovolj energije na čim krajših postankih. To je bilo mogoče na polnilnicah Ionity, ki so plod sodelovanja med različnimi avtomobilskimi znamkami. Še pred nekaj leti bi bila podobna pot mogoča le za uporabnike znamke Tesla, ki se lahko zanašajo na sistem polnilnic Supercharger.

Novinarski dvojec Neil Winn in Doug Revolta je imel cilj, da v enem dnevu zamenja vsaj 13 držav. Startala sta na Nizozemskem, nato pa so druga za drugo padale Belgija, Luksemburg, Francija, Nemčija, Švica, Lihtenštajn, Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Madžarska, Bosna in nazadnje še Srbija. Treba je dodati, da sta vsaj v Madžarsko in Bosno novinarja zapeljala le nekaj metrov in se takoj vrnila na Hrvaško. Pot sta dobro začrtala, saj sta uspela odkljukati celo eno državo več od pričakovanj, na koncu pa jima je v bateriji ostalo le še za nekaj deset kilometrov energije. 

V 24 urah sta izmenjaje prevozila natančno 1.930 kilometrov, skupna povprečna hitrost s postanki vred pa je bila kar 80,3 km/h. Na poti sta načrtovala šest postankov za polnjenje, med drugim tudi v Radovljici. Pot čez Slovenijo je potekala brez težav, ugotovila sta, da je iz smeri Karavank proti osrednjemu delu porsche veliko energije pridobil nazaj z rekuperacijo.

Na koncu se je izkazalo, da je na takšni poti še največja težava človeški faktor in ne električni pogon. Avto se je namreč polnil tako hitro, da si voznika nista mogla vmes niti dobro pretegniti krakov. 

Kot ugotavljata, rekord kaže na to, da je že danes mogoče po Evropi delati dolge poti z električnimi vozili, v prihodnje bo le še lažje. Kljub dosežku namreč ugotavljata, da je po celini premalo električnih polnilnic in več zaneljivosti pri njihovem delovanju. Šele takrat bodo električni avti resnično povsem enakovredni aktualnim na bencin ali dizel. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 18:25 25.avgust 2022.

    Pri teh norih cenah bom veselo trajbal svojega bencinarčka še naprej dokler bo,šel!