Avto > Na Štrom
3127 ogledov

V Sloveniji fiat, ki je všeč Leonardu DiCapriu

fiat 500e
1/18
Fiat
V Slovenijo je pripeljal novi fiat 500e, električni malček, za katerega se je zavzel celo hollywoodski zvezdnik Leonardo DiCaprio.

DiCaprio se namreč že dve desetletji javno zavzema za varovanje okolja, h kateremu naj bi pripomogli tudi električni avtomobili, kakršen je fiat 500e, za enake cilje pa se zavzemajo tudi Armani, Bvlgari in Kartell, tri priznana italijanska podjetja, ki so s Fiatom sodelovala pri oblikovanju treh butičnih različic električnega mestnega malčka, s čimer nadaljujejo tudi izročilo posebnih serij, po katerih je znan italijanski mestni malček, ki so jih do konca marca izdelali že več kot poltretji milijon.

Fiat 500 Hybrid Novost pri nas Avto Italijanskemu "bambinu" podaljšali življenje z zelenim dodatkom

fiat 500e | Avtor: Fiat Fiat

Na voljo za 28.440 evrov

Za najmanj 28.440 evrov – kupec bo za ta denar dobil tudi jamstvo 5Plus in električno polnilnico z osnovno montažo - bo v na osnovni različici opreme icon zasnovani začetni seriji open edition na voljo Fiatov malček, ki je v novo generacijo vstopil kot električni avtomobil, saj različic z motorji na notranje zgorevanje ne bo več v ponudbi italijanske znamke.

Fiat 500X Avto Fiat pripravlja enega od avtomobilskih presenečenj leta

Bo pa zato na voljo z novo karoserijsko različico, saj se bo kombilimuzini in kabrioletu kmalu pridružila še različica 3+1 z dvojimi vrati na sovoznikovem boku. Pri Fiatu pravijo, da se bodo s tem na samosvoj načini spomnili prvega fiata 500 iz leta 1957, pri katerem so se vrata odpirala nazaj.

Fiat 500e je sicer nekoliko večji in prostornejši od predhodnika iz druge generacije, pri Fiatu zagotavljajo, da ga oblikovno ne bomo mogli zamenjati s predhodnikom, popolnoma na novo oblikovana je tudi potniška kabina, na sprednjem delu pa se prvič pojavlja modelna oznaka 500. Izdatna je tudi osvetlitev v led tehniki. Na novo so uredili tudi stopnje oprem, z active kot osnovno, vmesnima passion in icon ter najvišjo la prima.

Dve različici pogona

Novi fiat 500 se sicer od predhodnika najbolj izrazito razlikuje s pogonom, ki ga tvori 70 ali 87 kilovatni elektromotor, ki se napaja iz baterije s kapaciteto 23,7 kilovatne ure v mestni in 42 kilovatnih ur v različici za dolge razdalje. Doseg v prvem primeru zanaša 185, v drugem pa 320 kilometrov, merjeno v skladu s protokolom WLTP.

fiat 500e | Avtor: Fiat Fiat

Polnjenje večje baterije na hitri polnilnici lahko z enosmernim tokom poteka celo z močjo 85 kilovatov, pri kateri je za napolnjenost do 80 odstotkov kapacitete dovolj dobre pol ure, manjšo baterijo pa je mogoče polniti z močjo do 50 kilovatov in gledano v odstotkih kapacitete traja ravno tako dolgo. Na hišnem priključku z izmeničnim tokom z močjo 3 kilovatov polnjenje šibkejše baterije traja dobrih pet, močnejše pa devet ur, na 11-kilovatni javni polnilnici pa se to že skrajša na poldrugo oziroma poltretjo uro.

Fiat tipo Novost Avto Tipa boste prepoznali po velikem novem napisu

Melodija iz Amarcorda

Ker bodo morali električni avtomobili zaradi tihega delovanja pri majhnih hitrostih oddajati zvok, so 500e pri Fiatu opremili s posebnim zvokom, ki so ga našli kar v sloviti melodiji, ki jo je za Fellinijevo filmsko klasiko Amarcord napisal Nino Rota. Malčku so namenili tudi novo generacijo infozabavnega sistema uconnect z 10,25-palčnim zaslonom in vsemi danes zaželenimi funkcijami, s 7-palčnim zaslonom pa so nadomestili tudi instrumentno ploščo. Fiat 500e seveda nima prestavne ročice, ki so jo nadomestili gumbi na konzoli, ki jo sestavlja tudi poseben predal za induktivno polnjenje telefona, ki ga lahko voznik preko aplikacij uporabi tudi za nadzor in upravljanje polnjenja baterije.

fiat 500e | Avtor: Fiat Fiat

Fiat Kragujevac ponudba Avto Tudi za 2.000 evrov ne bi delali
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.