Avto > Na Štrom
1363 ogledov

Električni avti imajo v tej državi 54-odstotni delež!

Polestar 2 električni avto Polestar
Norveška je prva država, kjer prodajo več električnih avtov, kot pa bencinarjev, dizlov in hibridov skupaj.

Lani so na Norveškem novi baterijski električni avtomobili (BEV) imeli kar 54-odstotni delež pri skupni prodaji, navaja Reuters. Gre za svetovni rekord, potem ko je ta tip vozil že leta 2019 dosegal dobrih 42 odstotkov tržnega deleža, še pred desetletjem pa je znašal komaj 1 odstotek. Skupaj so lani prodali 141 tisoč avtov, slabih 77 tisoč je bilo električnih.

Zanimivo je tudi, da je znamka Tesla izgubila primat zadnjih let, saj jo je prehitel Volkswagen. 

škoda enyaq iV, električni avto OECD Avto OECD: električni avti glede emisij slabši od klasičnih!

Z nafto bogata Norveška se je zavezala, da bo do leta 2025 prepovedala prodajo avtov na bencin in dizel, pri tem pa je uvedla primerno davčno politiko. S tem je država postala nekakšen svetovni laboratorij za globalne proizvajalce električnih avtov, Norvežani pa so bili oziroma so praviloma med prvimi, ki imajo dostop do nekega novega električnega modela na trgu. 

Tudi na Norveškem so pri prodaji čutili posledice koronakrize, ki pa je še pospešila prodajo BEV vozil. Absolutni rekord so dosegli prav zadnji mesec leta, potem ko je decembra njihov delež znašal že dobrih 66 odstotkov. Na drugi strani je na primer dizelski pogon iz kar 75-odstotnega tržnega deleža v letu 2011 padel na vsega 8,6 odstotka v 2020. Po napovedih norveških oblasti je cilj, da bodo leta 2025 prešli le še na električne avte, povsem dosegljiv.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • marko54 18:35 14.julij 2021.

    Večje bedarije pa še nisem slišal, očitno je da nimaš niti najmanjšega pojma! Baterija ima vedno preko 99,7 % izkoristka. Celoten električni avto vključno z izkoristkom polnjenja pa 80 % izkoristka. POVPREČEN izkoristek dizelskega avtomobila je 20 %, povprečen izkoristek ...prikaži več bencinskega pa 16 % (maksimalni izkoristki so lahko višji, vendar povprečni so taki kot sem napisal (google it če ne verjameš).

  • Žurnalček 13:13 10.januar 2021.

    Žurnal , če bi bil v SLO dohodek na prebivalca kot na Norveškem - nafta- bi se že vsi Slovenci vozili na elektriko ! Pričakujem , da bo naslednji članek vsi Dubajčani se vozijo z Mercedesi .

  • ode 17:19 06.januar 2021.

    Ta trenutek (Windy) so na celotni Norveški temperature krepko pod 0, tudi pod -20 stopinj, ko ima nova avtomobilska baterija le še 50% izkoristka, stara pa le še 20%. Od tega gre za ogrevanje avtomobila in ventilacijo nadaljnjih 10%. Pa ...prikaži več še 1 meter snega in zasnežene ceste in sama noč.

Sorodne novice